Tuzlak Almir Hukić večeras promoviše monografiju “Urbana dama – sova mala ušara”

- in Kultura, Tuzla
almir hukić

Tuzlak Almir Hukić svoju višegodišnju ljubav prema pticama i strast za fotografijom objedinio je i u monografiji nazvanoj “Urbana dama -Fenomen zimovališta sove male ušare u gradovima sjeverne Bosne i Hercegovine.”

Almir Hukić je, kako i sam kaže, u svom dosadašnjem višegodišnjem posmatranju ptica fotografisao nebrojeno mnogo fotografija, a upravo  je Tuzlanski kanton izrazito bogat kada je u pitanju ptičiji svijet:

“Tuzlanski kanton je jako bogato i neistraženo područje ptičijim vrstama. Imamo jezero Modrac kao najveći vodni resurs koji okuplja mnogo vrsta ptica močvarica, zatim imamo planinu Konjuh kao područje sa izuzetno bogatim staništima za ptice. Tu je i Sprečko polje od Kalesije pa sve do Doboja gdje sam mogao da svjedočim mnogim vrstama, a i planina Majevica je dosta neistražena kada su u pitanju ptičije i mnoge druge vrste.”

O monografiji “Urbana dama – Sova mala ušara” i o promociji Hukić je rekao sljedeće:

“Ideja o nastanku Urbane dame je proistekla zimovalištu sove male ušare. Rad je nastajao u periodu od 2016. do 2020. godine, dok nije ugledao svjetlost dana. Monografija “Urbana dama – Fenomen zimovališta sove male ušare u gradovima sjeverne Bosne i Hercegovine” rađena je, pored bosanskog, i u engleskom izdanju u svrhu internacionalne promocije prirodnih ljepota naše zemlje. Promocija sa izložbom portreta se održava 22. 7. 2021. od 19:30 sati u Domu književnosti. Svi su dobrodošli da vide nešto novo, nešto drugačije čime će obogatiti svoj duh i znanje.”

Monografija kao takva, sa svojih 140 stranica, stotinama fotografija i interesantnih podataka o ljepoti Bosne i Hercegovine, zasigurno predstavlja jedinstveno djelo na međunarodnom nivou. U prilog navedenom, kvalitet monografije je prepoznat od istaknutih stručnjaka iz oblasti proučavanja ptica kao što je gospodin Heimo Mikkola iz Finske, koji slovi za najvažnijeg stručnjaka za sove u svijetu