Arhiva

Na današnji dan prije 13 godina uhapšen Radovan Karadžić

Na današnji dan prije 13 godina u Srbiji je uhapšen tada najtraženiji bjegunac u Evropi ratni zločinac Radovan Karadžić.

Karadžić je 12 godina bio bjegunac, ali je u svom skrivanju imao pomoć određenih osoba i struktura kako s područja entiteta RS, tako i u Srbiji. Posljednji put prije nego je “nestao” viđen je 1996. u Han Pijesku.U bjekstvu u Srbiji izgradio je svoj svijet, predstavljao se kao Dragan David Dabić te se bavio alternativnom medicinom, držao predavanja, prodavao hamajlije i slično. Uz izmijenjeni imidž, s dugom bradom i kosom kretao se slobodno i nije bježao od javnosti.

Sigurnosne službe Srbije pratile su Radovana Karadžića od novembra 2007. godine, ali je on, zbog opstrukcija u istrazi, uhapšen tek osam mjeseci kasnije.

Radovan Karadžić je uhapšen u beogradskom gradskom autobusu na liniji 73, a agenti su tvrdili da se spremao na bjekstvo.

Bivši tužilac Vladimir Vukčević je nakon hapšenja prepričao kako se Karadžić ponašao nakon privođenja.

“Karadžić je nudio svoja parapsihološka znanja da pomogne svima… Možete zamisliti čovjeka koji pribrano nudi svoje parapsihološke usluge, da bi se ujutro ošišao i vi ste vidjeli starog Radovana Karadžića, prešao na ijekavicu, nevjerovatno…”, kazao je Vukčević.

Suđenje ovom krvniku je počelo u oktobru 2009. U proljeće 2019. osuđen je na doživotni zatvor.

Izvor: Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button