Lifestyle

Napravite prvi korak u procesu vantjelesne oplodnjeŽivimo u brzom i nepredvidivom vremenu ali neke stvari generacijama ostaju iste. Ostvariti potomstvo predstavlja san velikom broju porodica. Međutim, često ovakav san nije ostvariv prirodnim putem. Upravo tada ključno je ne gubiti vrijeme onda kada vidite da prosto „ne ide“ već je idealno vrijeme za vantjelesnu oplodnju.

Često ćete vidjeti da se navodi riječ vrijeme i to nije slučajno. Mnogi  ga parovi „gube“ iznova pokušavajući da se proširenje porodice ostvari  uobičajenim putem. Parovi tako često „kradu“ sami svoje vrijeme, živce i još mnogo toga da bi se na kraju svejedno odlučili za metodu vantjelesne oplodnje.

U prosjeku, vjerojatnost da će doći do začeća unutar jednog mjeseca iznosi od 15 do 25 posto. Vjerojatnost unutar prva tri mjeseca iznosi 40 posto, unutar šest mjeseci 70 posto, a prosječna vjerovatnost da će do začeća doći unutar godinu dana iznosi 85 posto.

Ipak, postoje mnogi drugi važni faktori koji mogu bitno mijenjati ovakvu statistiku.

Prije svega, to su godine starosti. Nakon 30. godine života izgledi začeća se smanjuju, a još značajnije opadaju nakon 40. godine života. Tu su naravno prisutne druge okolnosti poput nepravilnih  menstrualnih ciklusa, učestalost spolnih odnosa, te bolesti i medicinska stanja koja se mogu odraziti na trudnoću.

Ako nakon godinu dana redovnih spolnih odnosa (2-3 puta sedmično) nije došlo do začeća, preporučljivo je posjetiti ginekologa i posavjetovati se o budućim koracima.

Ispitivanje steriliteta treba započeti nakon godinu dana neuspješnih pokušaja da se zatrudni.

Jako je važno u ovom procesu pronaći mjesto i ljekara koji će u procesu vantjelesne oplodnje znati da sa vama napravi odnos utemeljen na podršci i razumijevanju. Ne postoji ništa više stresno kada u ovako važnom procesu imate dodatni pritisak osjećaja da ste tek jedan u nizu klijenata.

Ginekološka poliklinika „Korak do života“ u Tuzli potvrdila je dugogodišnjim postojanjem, rezultatima i trajnim prijateljskim odnosima sa pacijentima da su najbolji izbor za ovako važan životni korak.

Počevši od prvog razgovora, pa sve do sofisticiranih metoda asistirane reprodukcije, svojim pacijentima pružaju  sve što savremena medicina nudi kao postupke i metode u dijagnostici i tretmanu bračne neplodnosti. Konsultacije u ovoj klinici se vrše sa oba partnera, a donošenje zaključka i preporuka pripreme za trudnoću zavisi od rezultata urađenih pretraga.

Dr. Suada Tinjić

Dr. Suada Tinjić od 2005. godine predvodi stručni medicinski tim na svojoj poliklinici “Korak do života” u Tuzli. Ovom koraku otvaranja privatne ginekološke klinike, prethodilo je 12 godina iskustva i rada na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla. Specijalista je ginekologije i akušerstva, i subspecijalista humane reprodukcije i regenerativne medicine.

Zvanje doktora medicine, dr. Tinjić je stekla na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a specijalizaciju za ginekologiju i akušerstvo na Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli. Posjeduje Master iz humane reprodukcije i zvanje doktora nauka (PhD) od Sarajevo School of Science and Technology, oblast regenerativne medicine.

Više o ovoj temi saznajte i iz serijala Korak do zdravlja u kojem je dr. Tinjić odgovorila na sva važna pitanja o procesu vantjelesne oplodnje:

Napravite prvi korak do ostvarenja vašeg sna. Zakažite termin u ginekološkoj poliklinici „Korak do života“ u Tuzli pozivom na broj: +387 (0) 35 299 030.

Posjetite ih na adresi Prve inžinjerijske brigade bb, 75000 Tuzla ili pošaljite mail na: drtinjic@ginekologija.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button