Prešaran grafit duginih boja koji je iscrtan na Festivalu queer umjetnosti

- in Tuzla, U fokusu
LGBT grafit

Tokom prvog Festivala queer umjetnosti i aktivizma “Kvirhana” održanom u Tuzli iscrtan je simbolični grafit u duginim bojama na Centru za kulturu, a jučer  je grafit precrtan te tako uništen.

Prvi Festivala kvir umjetnosti i aktivizma “Kvirhana” održan je 2. i 3. jula u Tuzli u organizaciji Tuzlanskog otvorenog centra.

“Duginim bojama, koje su se našle na zidu javne institucije, htjeli smo poslati poruku prihvatanja LGBTIQ sugrađana i sugrađanki. Htjeli smo poslati poruku da javni prostor i javne institucije pripadaju svima nama ravnopravno. Naš grafit nije promovisao mržnju, nasilje i/ili narušio bilo čiju slobodu bivanja. Sam Festival imao je za cilj da zauzme javni prostor kvir temama koje su jako često nevidljive u njemu”, naveli su.

Grafit koji su iscrtali prešaran je, a kao ogranizacija poduzimaju sve mjere da se pronađu odgovorne osobe.

“Nažalost, grafit koji smo iscrtali je prešaran homofobijom. Cilj ovoga čina jeste uznemiravanje i izražavanje mržnje prema LGBTIQ osobama. Govor mržnje prema LGBTIQ osobama je još uvijek prisutan i ozbiljan problem. Javni prostor ne bi trebao biti mjesto na kojem se nalaze poruke mržnje i/ili pozivanje na nasilje spram bilo kojeg identiteta pojedinca”, dodali su.

 

 

Tuzlalive