BiHVijesti

ArcelorMittal najavio proteste: 70 posto radnika ima platu ispod svakog prosjeka










Sindikat radnika kompanije ArcelorMittal Zenica danas je organizovao konferenciju za medije na kojoj su upoznali javnost o problemima na relaciji menadžment – sindikat u pogledu usaglašavanja novog kolektivnog ugovora zbog čega su najavili i proteste.

Predsjednik Sindikata radnika kompanije ArcelorMittal Zenica Rašid Fetić je kazao da su nepotpisivanje novog pojedinačnog kolektivnog ugovora koji je istekao 31. maja 2023. i propali pregovori s menadžmentom doveli radnike do zida.

“Dogovor je bio da održimo sedam sastanaka i nađemo najbolje moguće rješenje. Posljedjni sastanak smo imali 15. septembra gdje nismo dobili nikakvu ponudu, a tražili su da potpišemo isti kolektivni sa 0 posto povećanja. Mi to nismo prihvatili i istrajat ćemo u ovome,” kazao je Fetić.

Možda će Vas zanimati i:

Dodao je da radnici žele povećanje satnice, koeficijenta, naknade za topli obrok, regresa i poboljšanje uslova rada.

“Kompanija nema razumijevanja, tvrde da su u minusu 140 miliona što nije istina. Imali su 2 milijarde prihoda u zadnje dvije godine i dobit. Radnici rade, gotove robe imamo oko 150 kamiona. Menadžment ima svoju priču o krizi, a čak su nam zaprijetili da bi mogla biti upitna do Nove godine i isplata plate,” dodaje Fetić.

Kazao je da će narednih dana izvršiti anketiranje radnika, ali i organizovati skup ispred direkcije gdje očekuje veliki broj kolega iz Zenice, ali i Prijedora nakon čega će Skupština donijeti odluku o pokretanju generalnog štrajka.

S obzirom da će u kompaniji ArcelorMittal Zenica od 1. oktobra doći do promjene struktura kada će ova kompanija dobiti i novog generalnog direktora, Fetić ističe da će čim prije tražiti sastanak s njim, ali i da očekuju podršku od Vlade FBiH i resornog ministra.

Prosjek plaće u kompaniji je oko 1.450, a oko 70 posto randika je ispod prosjeka s platom ispod 1.000 KM.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović je kazao da će i ovaj put stati uz obespravljene radnike.

“Mi nemamo ništa protiv da potpišemo identičan ugovor kakav je u Luksemburgu i da radimo po tim uslovima, i tada će kompanije i u Zenici i u Prijedoru poslovati pozitivno. I tada će radnici svojim znojem zarditi za profit poslodavca, za obaveze prema državi, jer vrlo često ste imali da su poslodavci bitna karika u postojanju BiH,” kazao je Šatorović.

Dodao je da svi podaci koji govore o smanjenju broja radnika ustvari govore o ekstra profitu što znači da i u kompaniji ArcelorMittal Zenica ima prostora za poboljšanje.

“U jeku ovih poskupljenja, u najavama dodatnih poskupljenja nafte i naftnih derivata, što će uzrokovati poskupljenje svega, zahtjevi su realni, utemeljeni i mislim da, ukoliko je postojala volja i želja, moglo se razgovarati oko ovih stvari,” dodaje Šatorović.

U petak ispred zgrade direkcije ArcelorMittala Zenica najavljeno je okupljanje radnika s početkom u 15:10 sati.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button