Antikorupcija.info

Studenti su zabrinuti – “Slobomir P univerzitetu” prijeti stečaj, a ističe i vrijeme za akreditovanje
Neformalna grupa studenata “STOP neakreditovanim fakultetima – inicijativa neformalne grupe mladih Republike Srpske” početkom ovog mjeseca zatražila je Vanredni inspekcijski nadzor od Inspektorata RS, nad SPU, kako bi na vrijeme zaštili interese studenata. Tvrde da problemi na ovom Univerzitetu nisu samo finansijski, nego i organizacioni, te, da je manjak studenata, a i da je izraženo nezadovoljstvo profesora i ostalog osoblja.

Nakon što je bijeljinski Okružni privredni sud donio odluku o otvaranju stečaja nad kompanijom „Slobomir“, biznismena iz SAD Slobodana Pavlovića, čime je u doveden u pitanje opstanak i šest fakulteta u Bijeljini i Doboju „Slobomir P Univerziteta“, opravdano je uznemirenje studenata u pogledu daljne sudbine ove visokoškolske ustanove. Takođe i onih koji su šklovanjem na SPU diplome već stekli, jer on nikada nije upisan u registar Agencije za visoko obrazovanje i osiguranje kvaliteta u BiH.

Sa očiglednom namjerom da ih umiri, Uprava SPU je izdala saopštenje kojim je javnosti iznijela svoj stav, kako su naveli, “trenutnog pravnog statusa i o narednim aktivnostima”.

„Stečajni postupak nad kompanijom ne znači stečajni postupak nad „Slobomir P Univerzitetom“, SPU nastavlja sa postojanjem i radom u skladu sa Statutom, Zakonom o visokom obrazovanju RS i Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH. Tijela Slobomir P Univerziteta su Upravni odbor, Senat, Rektor, Predsjednik univerziteta i Savjetodavni odbor i ova tijela su ovlaštena da nastave sa svojim aktivnostima u sadašnjem kapacitetu. Izbor novog Rektora je u proceduri i po završetku konkursne procedure slijedi njegovo imenovanje. Reakreditacija SPU je u toku, Univerzitet je akreditovan do 21.01.2022. godine“, kratka je obavijest i reakcija SPU nakon objavljenog stečaja kompanije „Slobomir“, u kojoj su, osim Univerziteta, i druga povezana pravna lica, odnosno preduzeća RTV “Slobomir”, “Slobomir nekretnine” i “Akva siti”.

Više pročitajte na antikorupcija.info

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button