Komemoracija generalu Hazimu Šadiću: Plijenila je njegova zadivljujuća sposobnost i hrabrost

- in Tuzlanski kanton
komemoracija

U Narodnom pozorištu Tuzla održana je komemoracija brigadnom generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i zlatnom ljiljanu Hazimu Šadiću koji je preminuo 27. juna u 78. godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Brigadni general Hazim Šadić rođen je 6. novembra 1943. godine u Čeliću gdje je završio osnovnu, a u Sarajevu srednju vojnu školu. U Beogradu je 1968. godine završio Vojnu akademiju kopnene vojske u tadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA).

Od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu stavio se u službu odbrane, a u aprilu 1992. godine imenovan je za načelnika Okružnog štaba Teritorijalne odbrane Tuzla, potom u oktobru 1992. i za načelnika štaba Drugog korpusa Armije R BiH.

“General i komandant Hazim Šadić, bio je vojnik, komandant i branitelj. Ovaj veliki gospodin se ponašao sa najvišim moralnim načelima. Poštovao je i cijenio ljude i ljudi su poštovali i cjelini njega. U periodu rata bili smo i svjedoci zadivljujuće sposobnosti i hrabrosti kada je teške odluke donosio odlučno. Teške i spasonosne i za BiH i za sjeveroistočnu Bosnu i za Tuzlu. Građani mu duguju veliku zahvalnost jer je dao veliki doprinos u odbrani Tuzle kao sjedišta regije. Bio je komandant vojne formacije koja je čuvala najveću slobodnu teritoriju. General Šadić je volio svoju državu, svoj Čelić i svoju Tuzlu”, kazao je na komemoraciji Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Čin brigadnog generala dobio je 14. decembra 1993. godine, a odlikovan je i najvišim ratnim priznanjem “Zlatnim ljiljanom” 1993. godine.

“Izgubili smo značajnog čovjeka čiji je doprinos u odbrani domovine nemjerljiv. Zahvaljujući ličnostima poput njega je očuvana Bosna i Hercegovina. Nije bilo davno kada smo sjedili za istim stolom i obilježavali 15. april kada je formirana Armija Republike Bosne i Hercegovine. Čovjek koji je stvarao ovu armiju, bio je obradovan činjenicom da se obilježava Dan armije. Poručio je tada da ovaj mir koji baštinimo nije nikakva donacija i da su taj mir donijeli hrabri bosanski branioci Armije Republike Bosne i Hercegovine žrtvujući svoje živote i svoje porodice te da na tim temeljima i zajedništva, građanskog društva i antifašizma odgajamo buduća društva”, kazao je Kadrija Hodžić, premijer Tuzlanskog kantona.

U ime Udruženja generala Armije R BiH prisutnim se na komemoraciji obratio Rizvo Pleh.

“Teško je bilo u ratu imati empatiju, pogotovo za lidere koji su donosili važne odluke i u armiji koja nije imala nikakvu podršku i sve je sticala kroz borbe i taj njegov ljudski odnos je plijenio. Uvijek je bio optimista. I kada je bio bolestan bio je optimista. Nije to bio realan odnos njegovog fizičkog stanja, ali je imao nevjerovatnu psihu. Veliko hvala za sve generalu Hazimu Šadiću”, istakao je Pleh.

Dženaza – namaz generalu Šadiću bit će klanjana danas u 17 sati ispred Čaršijske džamije u njegovom rodnom Čeliću.

Izvor: Fokus.ba