BiHU fokusuVijesti

Koronavirus je uzdrmao regiju: U BiH se za sada preporučuje samoizolacija kod kuće na 14 dana










Koronavirus je definitivno uzdrmao regiju i to nakon širenja epidemije u Italiji. Hrvatska i Srbija aktivno rade na tome da spremno zaustave potencijalnu opasnost u svojim državama, a BiH je također izdala određene preporuke.

Međutim, za razliku od naših istočnih i zapadnih susjeda, u BiH se za sada sve svodi na preporuke, jer prema procjeni nadležnih još nema razloga za određene zabrane.

Hrvatska i Srbija su zabranile ekskurzije u Italiju, dok je naša država školama samo preporučila da ne organiziraju ekskurzije u Italiju u narednom periodu. No krenimo redom kako bismo podorbnije objasnili šta BiH poduzima kako bi preventivno reagirala na potencijalno širenje koronavirusa. BiH je do sada imala poseban tretman samo onih putnika koji dolaze iz Kine, a od danas je taj tretman proširen i na one koji dolaze iz Južne Koreje, Irana i Italije, zemalja u kojima se najviše povećao broj zaraženih koronavirusom u posljednja tri dana. A šta podrazumijeva tzv. ulazni screening?

Putnicima koji dolaze iz Kine, a od sada i iz Italije, Irana ili Južne Koreje nadležne službe daju sanitarni upitnik da popune, koji se dostavlja zdravstvenim ustanovama. Potom putnicima daju broj telefona koji trebaju kontaktirati u slučaju pojave simptoma bolesti. Nije pojašnjeno šta se podrazumijeva sanitarni upitnik i koja je garancija da će svi putnici dati tačne podatke.

Potom se takve osobe stavljaju pod zdravstveni nadzor, a to podrazumijeva da se svaki dan javljaju epidemiološkoj službi i da su u samoizolaciji kod kuće 14 dana. S obzirom da BiH nema izolatorij, iako je njegovo postojanje bilo predviđeno i čak bio obezbijeđen i novac za stavljanje u funkciju, očito je da nadležni u našoj zemlji smatraju da je dovoljna samoizolacija kod kuće. Međutim, šta ukoliko je takav putnik potencijalno zaražen i dok je u samoizolaciji kod kuće zarazu prenese na članove porodice?

Ko kontoliše i provjerava šta znači samoizolacija kod kuće? Na ta pitanja nema odgovora.
BiH nije zabranila ekskurzije, već je preporučila školama da otkažu ekskurzije u Italiju, a građanima se također preporučuje da ne putuju u Italiju, Iran ili Južnu Koreju.

S obzirom na navedeno čini se da bh. nadležne službe u ovom trenutku više računaju na faktor sreće pa je procijenjeno da je samoizolacija dovoljna. A ako se pojave slučajevi zaraze u našoj zemlji, vjerovatno će tada početi improvizacija i izmještanje cijelog odjela određene bolnice, jer jedno je jasno – izolatorija nemamo.

Trenutno je prijedlog da se izolatorij formira u krugu Opće Bolnice ‘Prim.dr Abdulah Nakaš’, u prostorijama koje koristi VSTV, a u vlasništvu su Ministarstva odbrane BiH, kao alternativni prijedlog je izgradnja privremenog objekta u krugu Kasarne Rajlovac. A da li je neko nešto pokrenuo, nadležni se ne oglašavaju.

Izvor: Klix



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button