Kultura

Dijelovi Rembrandtove „Noćne straže“ obnovljeni pomoću vještačke inteligencije

Prvi put u 300 godina, Rembrantova slavna “Noćna straža” ponovno je izložena u originalnoj veličini, a dijelovi koji nedostaju privremeno su obnovljeni uz pomoć vještačke inteligencije.

Rembrant je veliko platno, na kojem je prikazan kapetan amsterdamske gradske milicije koji zapovijeda svojim ljudima, završio 1642. godine.

Iako se danas smatra jednim od najvećih remek-djela holandskog Zlatnog doba, sa sve četiri strane izrezane su trake tokom preseljenja 1715. godine.

Iako te trake nisu pronađene, drugi umjetnik tog vremena napravio je kopiju, a restauratori i kompjuterski naučnici koristili su to, pomiješano s Rembrantovim stilom, za ponovno stvaranje dijelova koji nedostaju.

„To nikad nije prava stvar, ali mislim da vam daje drugačiji uvid u kompoziciju“, rekao je direktor Rijks muzeja Tako Dibits.

Učinak je pomalo poput gledanja fotografije izrezane onako kako bi fotograf želio.

Centralna figura na slici, kapetan Frans Banink Kok, sada se čini izvan središta, kao što je bio u Rembrantovoj izvornoj verziji, što čini rad dinamičnijim.

Obnovljen je dio lika bubnjara koji ulazi u kadar krajnje desno kad stupa na scenu, zbog čega pas laje.

Tri obnovljena lika koja su nedostajala s lijeve strane, a nisu detaljno predočena, posmatrači su, a ne pripadnici milicije. To je bio efekat koji je Rembrant namjeravao da stvori, rekao je Dibits, da privuče gledaoca slici.

Viši naučnik iz Rijks muzeja Robert Erdman objasnio je neke korake u izradi dijelova koji nedostaju.

Najprije su i „Noćnu stražu“ i mnogo manji primjerak, koji se pripisuje Geritu Lundensu i datiran je oko 1655. godine, morali pažljivo da fotografišu.

Tada su istraživači prilagodili slike na istu veličinu i iskrivili Lundensov rad kako bi se bolje uklopio s Rembrantom gdje su postojale manje razlike u postavljanju likova i predmeta.

Potom je na scenu stupio softver za vještačku inteligenciju, pokušavajući da dosegne što bliže Rembrantov stil i boje.

Ljudi su procijenili uspeh.

Erdeman je rekao da je rezultat „prevođenja“ Lundensa u Rembranta koji je obavila vještačka inteligencija bio dovoljno dobar, ali ne i najbolji mogući.

„Mislim da se tehnika uvijek može poboljšati“, izjavio je.

Izvor: Rs.n1info.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button