Vijesti

Amazon dostupan i u Bosni i Hercegovini

Nakon 26 godina postojanja kompanija Amazon je uvrstila Bosnu i Hercegovinu na svoju listu. Time je omogućena prodaja, ali i kupovina preko ove najveće prodavnice na svijetu.

Kompanija Amazon je prije dvije sedmice revidirala listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavača.

U najvećoj online trgovini na svijetu sada se među 188 zemalja nalazi i Bosna i Hercegovina, nakon što je Amazon dodao novih 85 zemalja.

Možda će Vas zanimati i:

Jedini način da prodavači iz BiH prodaju svoje proizvode na Amazonu bio je taj da osnuju preduzeće i u nekoj od zemalja iz koje je prodaja dozvoljena.

To je svima stvaralo dodatne troškove i značajno otežavalo pristup tržištu.

Od sada su na Amazonu za BiH dostupni i tehnika, igračke, odjeća, pa čak i hrana.

Klix.ba je isprobao i otkrio da je Amazon učinio dostupnim konačno i kupovinu većine proizvoda kupcima iz BiH, jer je do sada bilo moguće kupovati samo određene proizvode poput knjiga i CD/DVD-ova, a od sada su dostupni i tehnika, igračke, odjeća, pa čak i hrana.

Naravno, dostava u BiH iz Amerike sa Amazon.com je dosta skuplja, nego iz Europe sa npr. Amazon.de.

Amazon je američka kompanija sa sjedištem u Seattleu. Osnovao je Jeff Bezos 1994. godine, a pokrenuta je 1995. godine. Jedna je od prvih velikih kompanija koja se bavi prodajom raznih proizvoda posredstvom interneta.

Osim u Sjedinjenim Američkim Državama, kompanija ima svoje web stranice i u Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Kini i Japanu.

Godišnji prihod ove kompanije je oko 14,7 milijardi američkih dolara, a njen neto dobit je nešto manje od pola milijarde dolara.

– pročitajte još: Kako su kod online trgovine zaštićeni potrošači u BiH

Izvor: Akta.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button