Svijet

Joe Biden: NATO-ova kolektivna odbrana je sveta obaveza

Član Sjevernoatlantskog ugovora o kolektivnoj odbrani je sveta obaveza, izjavio je danas predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden.

Američki predsjednik Biden je stigao u sjedište NATO-a u Bruxellesu, gdje ga je uoči današnjeg samita dočekao generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

Možda će Vas zanimati i:

“NATO je sam po sebi krucijalno važan za interese SAD-a i da ga nema, morali bismo ga izmisliti“, kazao je Biden u kratkoj izjavi po dolasku u sjedište NATO-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Biden je također poslao poruku odlučnosti za jačanje saradnje SAD-a i Evrope te je kazao da je SAD uz Evropu.

Bidenove izjave svjedoče o američkoj predanosti NATO-u i principu kolektivne odbrane koje je glasno osporavao njegov prethodnik Donald Trump.

Član 5 Sjevernoatlantskog ugovora je kamen temeljac tog vojnog saveza, koji pruža kolektivnu odbranu u slučaju napada na svakog člana organizacije.

Na kolektivnu odbranu članice su se pozvale samo jednom u istoriji NATO-a, kada su SAD zatražile podršku od saveznika nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Lideri članica NATO-a danas će na samitu u sjedištu te organizacije razgovarati o odnosima s Rusijom i Kinom, kao i o programu NATO-a 2030 koji treba povećati otpornost organizacije i pripremiti je za nove izazove, uključujući klimatske promjene.

Izvor: Fokus.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button