Sport

FOTO: Tuzlanska “karate četvorka” u lovu na evropske medalje










Na Kipru će se od 5. do 7. februara 2016. godine održati Evropsko prvenstvo u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore (U-21). Od svih 10 karate klubova na području grada Tuzle, jedine predstavnike na ovoj velikoj sportskoj smotri u sastavu reprezentacije BiH ima KBS „Tuzla Sinbra“, koji će brojati četiri takmičarke: Dina Mahmud, Belma Omerović, Azra Bašić i Dajana Crnoglavac.

„Djevojke se svakodnevno pripremaju za nastup na ovom velikom takmičenju. Jedan duži period treniraju dva puta dnevno. Mislim da su djevojke spremne da predstave BiH u najboljem svjetlu. Sport je jedan čudna stvar i nikad se ne zna ko koga može pobijediti. Uz malo sreće i povoljniji žrijeb, možda možemo očekivati neku od medalja“, izjavila je za Kameleon Una Selman Žilić, selektorica ženske juniorske reprezentacije BiH, koja je dodala kako je i sam odlazak na Evropsko prvenstvo sa četiri takmičarke veliki uspjeh za klub.

Možda će Vas zanimati i:

Una Selman Zilic

Prema Uninim riječima, Karate savez BiH ne snosi nikakve troškove za odlazak na takmičenja bilo kojem sportisti. Ipak, kako ističe, put na Kipar nije pod znakom pitanja zahvaljujući sponzorima kluba.

„Ulaganja u sport su zaista mala i mislim da bi trebali dobiti puno veću podršku Grada, Kantona i privrednika. Svaki naš nastup iziskuje određena novčana sredstva koja nisu mala za nas; za svaku od takmičarki potrebno je oko 1.300 KM“, otkriva selektorka Selman Žilić.

Dajana Crnoglavac

Dajana Crnoglavac ima 20 godina, a članica „Tuzla Sinbre“ je već 14 godina. Kaže kako sa optimizmom putuje na Kipar, gdje će se takmičiti u konkurenciji seniorki do 55 kg.

„Iskreno očekuje puno od svake od nas. Ne kažem sada da moramo donijeti medalju, ali svakako očekujem dobar plasman“, izjavila je Crnoglavac za Kameleon.

Azra Basic

Azra Bašić (17) jedna je od dvije juniorke kluba na ovom prvenstvu.

„Prije svega očekujem da se sa ovog takmičenja vratimo bez ikakve povrede. Ne mogu reći da očekujemo medalje, ali sa obzirom koliko se spremamo i koliko je treninga odrađeno za ovo takmičenje, sigurno je da ćemo se potruditi da pružimo sve od sebe“, kaže nam Azra, koja će se takmičiti u kategoriji do 59 kg.

Belma Omerovic

Druga juniorka je Belma Omerović (16), koja će se na Kipru takmičiti u kategoriji do 53 kg. Evo kako uspije uskladiti školu i trening.

„Imam više obaveza u srednjoj školi i teško je uskladiti sve obaveze, ali uz dobru volju i organizaciju sve se može“, priznaje nam Belma.

Dina Mahmud

Istog mišljenja je i kadetkinja Dina Mahmud (15), koja kaže kako joj je škola prioritet. Karate posebno voli, a osim toga, prati i ostale sportove.

„Sa braćom pratim fudbal, a gledam i zimske sportove, posebno skijanje. Volim košarku, tenis, sve sportove volim.“

Što se tiče drugih djevojaka, Dajana posebno prati tenis, Belma voli rukomet, dok je Azra veliki fan fudbalske, košarkaške i rukometne reprezentacije BiH.

Ove sjajne djevojke su odlične učenice i studenti. Kažu da i pored toga uspijevaju naći vremena za izlaske. Uglavnom, kako nam kažu, slušaju domaću i stranu zabavnu muziku.

KBS Tuzla Sinbra

Za kraj našeg ugodnog druženja sa karatistkinjama „Tuzla Sinbre“, saznali smo da svoje vještine nisu morale do sada primijeniti na ulici, a ukoliko bi došlo do situacije da se odbrane, istakle su kako bi to i uradile.

Želimo sreću našim predstavnicama na Kipru. „Držimo fige“ 🙂



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button