Doživite nezaboravno iskustvo koje će potpuno promijeniti vaš način uživanja u vinu

đurđa katić

Vino se od pamtivijeka smatra kako zadovoljstvom i uživanjem, tako i lijekom. Upotreba ovog u svijetu poznatog pića predstavlja svojevrsnu umjetnost, a svaki uživalac ovog božanskog napitka trebao bi poznavati pravilnosti uživanja konzumacije vina.

Na ovogodišnjem Festivalu savremene žene jedan od zanimljivih sadržaja svakako će biti i večer vina, cigara, mode i muzike. U petak, 18.6.2021 od 19 sati Đurđa Katić će, vođena svojim višegodišnjim iskustvom u oblasti vinske kulture, prisutnima dati mnoge zanimljive informacije kada su u pitanju načini da se najbolje uživa u vinu. 

 

Đurđa Katić, rođena Dalmatinka sa adresom stanovanja u Srbiji, u periodu kada je u rodnoj Dalmaciji učestvovala u berbi grožđa, sigurno nije ni pomišljala da bi vino moglo biti njen životni put i izbor.

Đurđa Katić jedna je od najpoznatijih somelijerki Srbije, a kroz svoje ogromno enološko znanje nastoji prenijeti kulturu vina svima onima koji žele da nauče nešto o ovoj izuzetnoj disciplini.

 

Katić nam je ispričala kako su krenuli njeni prvi vinski koraci i na koliko različitih stvari je potrebno obratiti pažnju kada je posrijedi sama vinska kultura:

„Moj profesionalni vinski put je jedna priča poverenja u život. Mene često pitaju kako sam odabrala baš to da se bavim vinom. Onda sam počela da razmišljam na tu temu i shvatila sam i čini mi se da je pre vino odabralo mene. Splet životnih okolnosti u jednom periodu mog života je bio takav da je naprosto vino davalo neke znakove pored puta koje je bilo potrebno pročitati, protumačiti i pratiti. Sama vinska kultura podrazumijeva znanje o mnogim pojedinostima, od toga na koji način se u vinu uživa, kako se vino proba, kako se o vinu govori, kako trebaju da izgledaju mali rituali kada se vino proba u restoranu ili kod kuće, a tu su i mnoge nedoumice kada je u pitanju vino.

U vinu je istina izreka je koju su vjerovatno svi čuli, a o tome da li je u vinu zaista istina rekla nam je Đurđa Katić:

„Istina je u svakome od nas, a vino je samo neka vrsta katalizatora ili podstreka da to što stvarno mislimo i kažemo.“

Đurđa Katić je po struci diplomirani inženjer (master) tehnologije, a po zanimanju somelijer, vinski konsultant i ocenjivač vina u Srbiji i inostransvu.  Bila je najbolji somelijer Srbije od 2008-2012. Nakon takmičarske karijere postaje potpredsednica Udruženja somelijera Srbije SERSA od 2012.godine i stalni predavač na obuci za somelijere. Od 2011. radi kao akreditovani ocenjivač vina u Srbiji i međunarodni vinski sudija kao i sudija na takmičenju somelijera u Evropi. Redovan je vinski sudija na jednom od najvažnijih i najvećih ocenjivanja vina na svetu Mundus Vini, kao i na mnogim drugim takmičenjima u regionu i Evropi. Specijalizovana za organsku i biodinamičku proizvodnju grožđa i vina, vinski marketing i edukaciju zaposlenih u vinskom biznisu. Autor je niza tekstova o vinu.

Od 2018. je i na doktorskim studijama na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.

Vinski pokrovitelj ovogodišnjeg Festivala savremene žene su Carski vinogradi Mostar.

Više informacija o Festivalu savremene žene i njegovim pratećim sadržajima pronađite na stranici fsz.ba.