BiHU fokusu

Hoćemo li ostati bez struje?













Ugrožena je opskrba strujom iz Termoelektrane Tuzla zbog manjka ugljena. U punom pogonu je Termoelektrana Kakanj, no pitanje je do kad je to tehnološki i sigurnosno moguće. Rudari će proizvodnju ugljena nastaviti kad im se ispune uvjeti, a odnose se uglavnom na sigurne plaće, pravo na mirovinu, ali i sredstva za rad.

Promrzao nakon protesta rudara i radnika u rudnicima Jusuf Jekalović, ako ode ljekaru moraće da plati. Zaposlenim u RMU Breza nije plaćeno zdravstveno, no za liječenje onih koji žive u Zeničko Dobojskom kantonu postoji dogovor, no u KS ne, a Jekalović živi u Ilijašu. Više od 100 radnika RMU Breza ima isti problem. Svima im je problem i neplaćen radni staž.

“Ja imam nekih sedam godina do penzije, imam kolega koji ove godine idu u penziju, s tim da ljudi čekaju po 13 mjeseci da ostvare penziju. Ja ne znam da li ću uopšte ostvariti pravo na penziju, u ovakvoj situaciji teško da ću je ostvariti” kaže Jekalović.

A upravo od neosiguranih rudara, rudara sa neizvjesnom budućnošću zavisi snadbjevanje električnom energijom.

Depo TE Tuzla je prazan saopštili su iz Elektroprivrede BiH zbog čega najavljuju moguće restrikcije i u isporuci el. energije ali i pare. Zbog svega je TE Kakanj u punom pogonu no upitno je do kada će to tehnološki biti moguće, najavljuju i da će ugalj nabavljati iz Banovića, te Stanara. Sinoć u 22 sata obustavljen je rad Bloka 4, a u pogon je kao zamjenski kapacitet uključen Blok 3 sa jednim kotlom. U pitanju su postrojenja u kojem se proizvodi toplotna energija za zagrijavanje oko 120 hiljada građana Tuzle i Lukavca. Blok 3 će u narednoj sedmici za koju je prognozirano zahlađenje, biti u pogonu sa oba kotla. Potrebne količine uglja za njegov rad biće obezbjeđene iz rudnika Banovići i Stanari.

Kada će doći do normalizacije u iskopu i isporuci uglja iz sedam rudnika u okviru koncerna Elektroprivrede nije izvjesno. Rudari poručuju, ugalj će kopati kada im se ispuni osam uslova, od kojih je prvi uvezivanje radnog staža. Ali i da se odustane od novog pravilnika o platama, kojim bi prema mišljenju rudara plate u rudnicima bile umanjene.

Zbog svega su danas u rudnicima bile samo dežurne ekipe koje su održavale kopove, odvodile vodu, provjetravale, i sigurnim održavale električne vodove. Na ovaj način čuvaće radna mjesta do ponovnog pokretanja proizvodnje.

Izvor: N1



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button