revizije.info

CCI pozvao Federalnu komisiju za reviziju da što prije organizuje razmatranje objavljenih izvještaja ureda za reviziju i saslušanja revidiranih korisnika budžeta
Saopštenje za javnost Centara civilnih inicijativa, povodom objave izvještaja o provedenim obaveznim finansijskim revizijama u FBiH za 2020. godinu.

Ured za reviziju institucija FBiH završio je finansijsku reviziju 19 korisnika Budžeta FBiH za 2020. godinu, koje obuhvataju Parlament FBiH, Predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, Vladu FBiH i 16 ministarstava. Ove revizije predstavljaju obavezne godišnje revizije, sa rokom završetka od 90 dana od dana podnošenja godišnjih izvještaja. S ciljem otklanjanja uočenih nepravilnost kroz navedne revizoske izvještaje dato je oko 270 preporuka. Izvještaji o finansijskim revizijama dostavljeni su revidiranim subjektima, kao i Parlamentu FBiH.

Uzimajući u obzir važnost revizorskih izvještaja, te uloge Parlamenta u daljem postupanju, Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju Parlamentarnu komisiju odgovornu za reviziju pri Parlamentu FBiH da preduzme konkretne korake, i iskoristi ovaj izuzetno važan alat za praćenje utroška javnih sredstava, te organizuje saslušanja i razmatranje izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji institucija FBiH, čim prije, a obavezno prije nadolazećih godišnjih odmora. Zadaća revizora je da osiguravaju informacije o načinu trošenja javnih sredstava, prikažu ih kroz svoje izvještaje, te ih dostave parlamentarnoj komisiji, što je i urađeno, te je sljedeći na potezu Parlament FBiH.

Više pročitajte na revizije.info

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button