Vijesti

Žrtve ratnih stradanja: Potvrditi doživotnu kaznu Ratku Mladiću

Sutkinja Prisca Matimba Nyambe iz Zambije, predsjedavajuća Žalbenog vijeća Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, sutra će izreći drugostepenu presudu i konačno zapečatiti sudbinu ratnog zločinca Ratka Mladića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske RS.

Mladić je 2017. godine prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Prijedorski logoraš

Sudsko vijeće tada je odlučilo da Mladić nije kriv po tački jedan, za genocid u šest bh. općina: Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor-Varoši i Prijedoru. Proglašen je krivim za 10 od 11 tačaka optužnice.

Možda će Vas zanimati i:

No, Tužilaštvo je tokom izlaganja žalbe zatražilo da se proglasi krivim i za genocid u ostalim općinama.

Izricanje konačne presude ratnom komandantu VRS Ratku Mladiću prijedorski logoraš Fikret Alić čekat će u Sanskom Mostu, s članovima porodica žrtava i predstavnicima udruženja iz ovog dijela BiH. Kozarčanin čija je fotografija s naslovne strane magazina “Time” u ljeto 1992. svijetu pokazala da u jednoj maloj zemlji postoje logori identični nacističkima iz Drugog svjetskog rata danas ne osjeća mržnju niti želi osvetu.

– Kada je riječ o presudi Mladiću, očekujem pravdu. Očekujem da presuda za genocid bude potvrđena, jer to bi bila utjeha za žrtve svih zločina koji su se desili u BiH – kazao nam je Alić.

Ferid Spahić, čovjek koji je preživio strijeljanje nad jamom Paklenik kod Sokoca, dio je historije stradanja istočne Bosne. U junu 1992. ovaj Višegrađanin iskoristio je priliku da pobjegne sa začelja kolone koja je koračala prema jami, a nakon lutanja po šumi stigao je do sela Mrčići, gdje ga je u svome domu skrila hrabra nana Mina Jahić.

– Nadam se da će presuda biti potvrđena, ali šteta što je upropaštena tužba protiv Srbije. Presuda Mladiću meni predstavlja satisfakciju, jer on je bio general, komandant te vojske. Da se moj general onako krio negdje po podrumima, ja bih ga išao tražiti. Ali presuda ne vrijedi jer od njega ionako nema ništa. Međutim, ako imate presude Karadžiću, Mladiću, Miloševiću, više od 1.000 godina zatvora za ratne zločince iz RS, onda je to dovoljno materijala da se barem ukine naziv RS – istakao je Spahić.

Halida Konjo-Uzunović, predsjednica Udruženja žrtava rata “Foča 92-95”, očekuje da Mladić bude osuđen za genocid i u ostalim općinama navedenim u optužnici.

– Sve što spada pod pojam genocid u Foči je počinjeno, ali ne samo u Foči nego i u Prijedoru i ostalim gradovima. Od masovnog, sistematskog silovanja, što je, zahvaljujući svjedočenjima naših 16 žena iz Foče, dokazano pred Haškim tribunalom, do logora, masovnih grobnica, zarobljavanja, progona i rušenja svih 17 fočanskih džamija i zatiranja svih tragova bošnjačkog postojanja u ovom gradu. Zato očekujemo od Sudskog vijeća da smogne hrabrosti i da cijelom svijetu kaže da je genocid bio i u Foči i ostalim općinama. Jedino tako može se spriječiti novo zlo, koje se priprema slavljenjem zločinaca i crtanjem njihovih murala po Foči – kazala je Konjo-Uzunović.

Uvažiti žalbu

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., kojem je 11-godišnja kćerka Irma ubijena u eksploziji granate u opkoljenom Sarajevu 20. marta 1993., je rekao da najmanje što očekuje jeste da se presuda potvrdi.

– Međutim, nadam se da će se uvažiti žalba Tužilaštva i da će biti proglašen krivim i osuđen za genocid u Prijedoru. Također, vrlo je značajno da bude potvrđena optužnica protiv Mladića za teroriziranje i zločine tokom opsade grada Sarajeva, posebno zbog zločina nad djecom Sarajeva – rekao je Grabovica.

Kuka: Direktno naređivao ubistva

Doc. dr. Ermin Kuka, viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, podsjeća da je Mladić osoba koja je direktno naređivala i izvršavala genocid nad Bošnjacima u svim okupiranim mjestima i gradovima u vrijeme agresije na BiH.

– Presuda Ratku Mladiću je značajna i s aspekta razumijevanja genocida kao najtežeg oblika zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Doprinijet će dodatnom razumijevanju i utvrđivanju oba elementa genocida: namjere i akta genocida. U tom smislu konačna presuda zločincu Ratku Mladiću sigurno je da će imati veliki značaj za nauku i praksu međunarodnog prava – kazao je Kuka.

Izvor: Avaz.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button