Kolumne

I „pokusni kunići“ i žrtve korone

Ne iznenađuje čudna izjava u vidue blam-provalefederalnog premijera Fadila Novalića, kad je u petak u Zenici rekao da federalna vlast „nije potrčala u nabavci vakcine protiv korone da ne bismo bili neki pokusni kunići“, ali je šokantno njegovo indirekto priznanje da se s tim smišljeno odugovlači, jer Federacija još nije kupila nijednu dozu, što znači da smo „pokusni kunići“ nevakcinisanja i žrtve neodgovorne, nespretne i neznanjem bogate vlasti.

I SVI NOVINARI KOJI SU prisustvovali susretu sa Fadilom Novalićem, premijerom Federacije BiH, u petak u Zenici, a i svi drugi koji su to čuli, morali su biti zatečeni njegovom izjavom o „pokusnim kunićima“ i o tome da „nismo potrčali“ s nabavkom vakcine, kao Izrael i Mađarska, već smo odlučili da vidimo kako vakcina djeluje – teče juni, a Federacija nije kupila nijednu dozu vakcine, već koristi samo donirane –  jer je bolje biti „pokusni kunić“ nevakcinisanja, nego masovne imunizacije (?!).

Novinari nisu uspjeli doći sebi poslije ove nove Novalićeve blam-izjave, a on je nastavio da s podučavanjem: vakcinom su se najprije osigurale zemlje koje je proizvode, pa bogate i tek onda zemlje „trećeg svijeta“ (tu, dakle, spada i BiH?). Ide premijer i dalje, pa nas tješi time da isti stepen dosad obavljene imunazacije imaju i neke mnogo razvijenije zemlje, recimo Japan, Malezija, Indonezija, Južna Koreja… Uz to što nas je obavijestio, po ko zna koji put, da je Vlada Federacije „u završnoj fazi nabavke vakcina“, Novalić nije rekao, iako mora znati, da to s rečenim zemljama, prvo, nije tačno i, drugo, da bi za njih bilo ravno sramoti i neviđenoj blamaži da su, kao mi, dosad uspjeli vakcinisati jedva tri posto (3%) stanovništva.

TAMAN KAD SE POMISLILO da je to sve u čemu se premijer doslovce isprovaljuje, on ispali novi „biser“: za probleme s nabavkom vakcina i za to što je neko odlučio da je bolje da, čekajući vakcinaciju, budemo žrtve korone, nego „pokusni kunići“, kriva je „javna kampanja oko nabavke vakcina“. Drugim riječima, svi oni – mediji, najprije – koji stalno vape za odgovorom na pitanje kada će se, najzad, nabaviti vakcine i kada će početi masovna imunizacija, krivi su za to što je nesposobnost, neznanje i neodgovornost vlasti blokirala kupovinu vakcina i života koštala ko zna koliko od oko 9.200 dosad preminulih u pandemiji. Kad ovu krajnje problematičnu tvrdnju vežemo s premijerskom izjavom o tome da Federacija nije nadležna za nabavku vakcina (?!), već država, a ipak je Federacija, eto, velikodušno preuzela tu obavezu – onda pamet staje! I onda se pitamo, najprije, ima li Novaliću ko kazati šta znači javna riječ i izjava „od čibuka“ i, zatim, zaboravlja li entitetski premijer, koji je duboko u sedmoj godini na toj funkciji, da javnost ima i inteligenciju i da nije ometena u razvoju?

Jer, samo pristup kome je on sklon, a u vezi s tretmanom naše inteligencije i razvoja, može biti objašnjenje za ono čime nas je ovog puta počastio. I na šta je jedan moj kolega-novinar, kad je čuo šta je Novalić izrekao u Zenici, hitro reagovao pitanjem „Na čemu li je to on?“. Rekao sam mu da malo pretjeruje i da ne treba ići tako daleko. I dodao da bi Novalić morao znati da je procent vakcinisanih u Srbiji 57 odsto, u Izraelu više od 80 procenata, u Mađarskoj iznad 50 posto… Morao bi znati i to da tamo nisu imali strah od „pokusnih kunića“,već su, štaviše, koroni dobim dijelom stali na rep, a Srbija još i otvorila vrata građanima naše zemlje i počela vlastitu proizvodnu vakcine.

SVE OVO BI, PO LOGICI STARI, morali znati i Novalić, i njegov savjetnički tim, a i cijela Vlada Federacije, koji, iako „nisu nadležni za nabavku vakcine“, vide šta se oko njih zbiva. Vide, recimo, to da je u Tuzlanskom kantonu dignuta prilična prašina u vezi sa 1.116 vakcina, koje su, prema nekim medijsko-stranačkim navodima, potrošene „ispod žita“, za vakcinisanje preko veze. Pa se kantonalni ministar zdravstva Božo Jurić zapetljao u kučine, objašnjavajući šta se, u podacima o tome ko je vakcinisan, krije pod onim „ostali“. Odgovara na optužbe Demokratske fronte, koja je, poslije nedavne sjednice Skupštine TK i kontradiktornih podataka o dosad vakcinisanim i o nabavci vakcine u TK-u, uočila nešto sumnjivo u onome što se radi i kako se i kome vakcinisanjem pomaže.

Kad se sve to ukrsti sa onim šta nam je i kako poklonio Fadil Novalić, onda se, s jedne strane, još čvršćim i argumnetovanijim čini zaključak o tome da se naša vlast do bola obrukala dosadašnjim odnosom prema nabavci vakcine i masovnoj imunizaciji, te da se,  s druge strane, prema javnosti odnosi kao prema amorfnoj masi posve neobaviještenih, neobrazovanih, razvojno ograničenih i zaostalih građana i naroda, koji treba više da vjeruju onome što im vlast kaže, nego onome što čuju, vide i dožive. Pod uslovom da su otporni i na koronu, i na neodgovornu vlast, a i na status „pokusnih kunića“!

Piše: Zlatko Dukić

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro