BiH

Ruta preko BiH postala preskupa za migrante
Migrantska situacija u Unsko-sanskom kantonu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, dosta je povoljnija nego je to bilo proteklih godina. Zaključak je to predstavnika lokalnih, državnih i međunarodnih institucija na radionici koja je održana u Bihaću.

Razlog poboljšane situacije s migrantima u našoj zemlji krije se u promijenjenoj migrantskoj ruti. Do toga je dovelo  to što je ruta preko Bosne i Hercegovine poskupjela u odnosu na protekle godine. Tada je na putu do Zapadne Evrope Bosna i Hercegovina bila neizostavna.

Jasmin Stambolija, predstavnik Grada Bihaća, u razgovoru za Klix.ba je kazao da je prije nekoliko dana u Bihaću održana radionica o načinu upravljanja migrantskim kampovima koji će od narednog perioda biti pod nadležnosti Službe za strance.

“Grad Bihać je sretan što je država preuzela nadležnosti nad upravljanjem kampovima. Samim tim situacija u Bihaću i USK je poboljšana kada je riječ o migrantskoj krizi. U odnosu na prošlu godinu, imamo manji broj migranata. Ali tek očekujemo priliv, jer je snijega nestalo na našim planinama”, izjavio je Stambolija.

On kaže kako pritisak postoji te da su Služba za strance i Civilna zaštita iz objekta PIO/MIO izmjestile 250 migranata u kamp Lipa. Iz Žegarskog polja je izmješteno oko 250 migranata.

“U ponedjeljak smo imali akciju na četiri manje lokacije u kućama i izmješteno je 70 migranata. Na području bivše željezare sigurno ima više od 350 migranata. Na prostoru poslovne zone Kombiteks ima ih stotinjak. Već s ovim brojevima smo došli do cifre više od 1.000 migranata koji su na ulicama u Bihaću, govorimo o užoj gradskoj zoni.”

Po završetku radova na Lipi će biti smješteno 1.500 migranata, od čega 1.000 samaca, 300 članova porodica i 200 maloljetnika. U kampu Borići smješteno je 450 porodica s djecom.

U planu zatvaranje kampa Miral

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je u Bihaću kazao kako brojne radionice i sastanci s lokalnim, državnim i međunarodnim institucijama daju rezultate. Dodao je da je broj migranata u BiH jednak broju s početka masovnih migracija krajem 2017. godine.

“Posljednjih nekoliko mjeseci imamo broj migranata koji je na nivou kraja 2017. godine, kada smo imali početak masovnih migracija u BiH. Ohrabrujući je to podatak, ali svrha svih ovih aktivnosti jeste da održimo taj nivo prisustva migranata, da stvorimo uslove za turizam i slobodu građana i normalno funkcionisanje lokalnih zajednica u kojim migranti borave”, kazao je Cikotić.

Dodao je da je Služba sa strancima s MUP-om USK realizovala akciju čišćenja migranata u USK. Cilj je očistiti divlje kampove i stvoriti uslove za normalan život migranata i ljudi u zajednici.

“Stvaramo uslove da zatvorimo Sedru. Čekamo i od vijeća u Velikoj Kladuši da odredi alternativnu lokaciju da zatvorimo Miral. Uvodimo mnoga tehnička sredstva, nove organizacijske modele”, dodao je Cikotić.

Šefica misije IOM-a u Bosni i Hercegovini Laura Lungarotti, naglasila je da će ova organizacija nastaviti pružati podršku domaćim institucijama u upravljanju migracijama. Dodala je da je važno unaprijediti i saradnju partnerskih odnosa između svih nadležnih institucija. Cilj je efikasnije upravljanje migracijama u BiH.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button