Vlada FBiH danas o ublažavanju mjera, mogući i veći skupovi uz testove

- in U fokusu

Vlada FBiH danas će održati redovnu sjednicu na kojoj će razmatrati i prijedlog daljnjeg ublažavanja mjera Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva na današnjoj je sjednici predložio nastavak postepenog ublažavanja mjera. Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju da je sedmodnevna incidenca na nivou Federacije 14,5 slučajeva na 100.000 stanovnika.

S obzirom na trend pada broja oboljelih od COVID-19, Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva predložio je da se broj ljudi koji se mogu okupljati u zatvorenom prostoru poveća na 50, a na otvorenom na 100 osoba.

Također je moguće i organiziranje većih skupova uz posebno definirane uvjete.  Predloženo je da posjedovanje negativnog antigenskog ili PCR testa, ne starijeg od 48 sati budu uslov za događaje. Potvrda o prebolovanom COVID-19, ne starija od 6 mjeseci, ili potvrda o završenom cijepljenju su alternative testovima.

Moguć i povratak na tribine

Predloženo je da se dozvoli održavanje profesionalnih sportskih takmičenja na otvorenom uz prisustvo gledalaca.  Uvjeti su korištenje do 30 posto kapaciteta stadiona, a ne više od 500 osoba po tribini. Osobe na tribinama ne smiju imati navijačke rekvizite, te moraju nositi maske. Prilikom ulaska i izlaska sa stadiona obavezno je poštivanje epidemioloških mjera (nošenje maski i držanje distance), za što su zaduženi COVID redari.

Predloženo je i da se dozvoli održavanje kongresa, konferencija i drugih edukativnih skupova, kojima bi moglo prisustvovati do 100 osoba. Ukoliko skup ima više od 100 osoba potrebno je da sudionici imaju negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati. Potvrda o prebolovanom COVID-19 ne starija od 6 mjeseci ili potvrda o završenom cijepljenju se uvažavaju umjesto testa.

Kantonalnim ministarstvima zdravstva bit će upućena naredba da rade procjenu rizika i donose mjere u skladu s epidemiološkom situacijom.

Predložena je i naredba kantonalnim kriznim stožerima da definiraju način rada i radno vrijeme ugostiteljskih objekata u skladu s analizom rizika i epidemiološkom situacijom.

Nove mjere predložene su na period od 14 dana.