BiHSportU fokusu

Rukometna reprezentacija BiH večeras prvi put nastupa na Europskom prvenstvu













Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će odigrati historijski prvi susret na Evropskom prvenstvu.

Protivnik našoj selekciji u Trondheimu u grupi D bit će moćna Norveška, jedan od domaćina smotre najboljih evropskih selekcija, koja će imati podršku 8.000 navijača u dvorani Trondheim Spektrum.

Selektora naše reprezentacije Bilala Šumana raduje zdravstevni bilten s obzirom na to da ima sve igrače na raspolaganju.

Možda će Vas zanimati i:

Šuman će za susret odabrati 16 od 19 igrača koje je poveo na prvenstvo, a to su Benjamin Burić, Nebojša Grahovac, Nikola Prce, Muhamed Toromanović, Marko Panić, Senjamin Burić, Josip Perić, Dejan Malinović, Ivan Karačić, Alen Ovčina, Vladimir Vranješ, Marko Tarabocchia, Igor Mandić, Dino Hamidović, Srđan Predragović, Marin Vegar, Mirko Herceg, Ibrahim Haseljić i Mirsad Terzić.

“Znamo šta nas očekuje i protiv kakavog protivnika igramo, znamo da će dvorana biti puna i da Norveška želi medalju na ovom prvenstvu. Mi se okrećemo sebi i šta mi želimo uraditi protiv njih, a formula za igranje protiv Norveške mora biti bazirana na našoj odbrani. Mi također želimo trčati kontru i polukontru, što su segmenti u kojima su Norvežani superiorni, a protiv selekcije Danske su imali 25 kontri, što znači da veoma brzo završavaju napade”, rekao je Šuman.

Uistinu, Norveška je selekcija koja najbolje na svijetu “trči u leđa” protivnika te najbolje izvodi “brzi centar” i zbog toga će naši igrači morati biti maksimalno skoncentrisani tokom svih 60 minuta.

Ključno će biti smanjiti izgubljene lopte te se po završetku napada ekspresno vraćati u odbranu. No, to će biti teže učiniti nego govoriti.

Norveška postiže golove iz kontranapada preko brzih krilnih igrača Kristiana Bjornsena i Magnusa Jondala, a sve ključeve njihove igre u napadu u polukontrama, “brzom centru” i postavljenom napadu drži Sander Sagosen, ponajbolji igrač svijeta koji će igrati pred svojom publikom s obzirom na to da je rođen upravo u Trondheimu.

Iako mu je prirodna pozicija srednjeg beka, Christian O'Sullivan igra većinu vremena u paru sa Sagosenom, dok je pozicija desnog beka rezervisana za Haralda Reinkinda koji je dobio puno povjerenje selektora Christiana Bergea u izostanku Kenta Tonnesena.

Osim Tonnesena, ubjedljivo najveći izostanak za Norvežane predstavlja onaj kapitena Bjartea Myrhola. Njegovo mjesto na liniji zauzet će Magnus Gullerud koji je ipak mnogo slabiji igrač.

Za “prljavi” posao u odbrani zadužen je Petter Overby, a posljednja prepreka našim momcima bit će jedan od najboljih golmana svijeta Torbjorn Bergerud, saigrač našeg Benjamina Burića iz Flensburga.

Našim momcima poželimo puno sreće, jer bez obzira na rezultat cijela nacija će biti ponosna što će himna naše zemlje prvi put biti intonirana na jednom Evropskom prvenstvu.

Susret Norveška – BiH igra se večeras od 20:30 sati.

Izvor: Klix



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button