BiH

KCUS tvrdi da je Sebija Izetbegović doktorirala 2000. i da je mentor bio Asim Kurjak

Povodom posljednjih kritika na račun generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović u vezi s njenom specijalizacijom, tražili smo službeni odgovor institucije na čijem je čelu.

Temu je u fokus stavio cijenjeni ginekolog iz Zagreba Asim Kurjak, koji je nedavno izjavio da Izetbegović nije studirala kod njega kada je riječ o specijalizaciji. Kurjak je ustvrdio da je Izetbegović pred rat došla u Zagreb te da je ostala maksimalno četiri sedmice u Klinici Medicinskog fakulteta Sveti duh.

Možda će Vas zanimati i:

“Mi smo nju uključivali u neke naše znanstvene rasprave i gledala je naše pogone. I ja sam njen razvoj dalje pratio, nekakve direktne edukacijske forme, da je kod mene nešto studirala, nije”, rekao je Kurjak.

Na upit KCUS-u o specijalizaciji i generalno školovanju profesorice Izetbegović, istaknuto je:

“Prof. dr. Sebija Izetbegović studirala je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, gdje je i diplomirala 1989. godine. Dr. Izetbegović magistrirala je i doktorirala na Univerzitetu u Sarajevu. Magistarski rad odbranila je 19. marta 1998. godine, mentor prof. dr. Srećko Šimić. Doktorski rad odbranila je 11. juna 2000. godine, mentor prof. dr. Asim Kurjak. Specijalistički staž je provela u Sarajevu, gdje je i položila specijalistički ispit 1996. godine“, navedeno je u odgovoru.

Gdje je onda problem? Naime, Izetbegović se zamjera što je do sada isticala da je početkom 1990-ih specijalizaciju nastavila u Zagrebu, ali bez detalja koliko je to i u kojem obliku sve trajalo.

Kurjak je istakao da Izetbegović nije vođena kao studentica u Zagrebu. Zbog čega je to Izetbegović do sada spominjala u svojoj biografiji. Da li radi prestiža, nije jasno i vjerovatno će ona na to morati odgovoriti. Kurjak je također kazao da nije bio član komisije doktorata koji je branjen u Sarajevu, iako se to navodi u biografiji direktorice KCUS-a.

Shodno stavu KCUS-a, Izetbegović je specijalizaciju provela u Sarajevu, ali je problem nastao kod detalja koji se odnosi na to da li je uopšte i koliko vremena provela na specijalizaciji u Zagrebu. Da li se taj boravak vodio kao specijalizacija, s obzirom na to da specijalizacija traje četiri ili pet godina. A s obzirom na to da u biografiji navodi da je specijalistički ispit položila 1996. godine, to znači da je specijalizacija u kontinuitetu morala trajati od 1991.

Na sva ova pitanja jedino inspekcija može dati odgovor, kao i na pitanje da li je Izetbegović neke ispite u periodu specijalizacije položila van Sarajeva te da li je u Sarajevu polagala razliku predmeta i koliko?

Izvor: Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button