Antikorupcija.info

CCI pozivaju na ostavku ili smjenu direktora dva javna preduzeća u TK zbog kršenja zakona o sukobu interesa
Centri civilnih inicijativa, u svom danas, 12.05., objavljenom saopštenju za javnost, pozivaju na smjenu Almira Huskića sa pozicije v.d. direktora JP Šume Tuzlanskog kantona d.d. Kladanj, zbog istovremenog obnašanja funkcije predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kladanj i Dževada Mujkića sa pozicije direktora JP za vodoprivrednu djelatnost Spreča d.d. Tuzla zbog obnašanja funkcije člana izvršnog odbora OO SDA Lukavac,

Prema Zakonu o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH, članom 5. propisano je da izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici za vrijeme vršenja javne funkcije i šest mjeseci nakon prestanka vršenja te funkcije ne mogu biti članovi upravnog odbora, nadzornog odbora, skupštine, uprave ili menadžmenta niti biti u svojstvu ovlaštenog lica u javnom preduzeću. Zbog kršenja navedenog člana Zakona, Almir Huskić ne može biti istovremeno i na poziciji v.d. direktora JP Šume Tuzlanskog kantona d.d. Kladanj i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kladanj.

Prema Zakonu o javnim preduzećima u Federaciji BiH, članom 12. propisano je da u upravi javnih preduzeća ne mogu biti lica koja vrše funkciju u političkim strankama. Zbog kršenja navedenog člana Zakona, Dževad Mujkić ne može biti istovremeno i na poziciji direktora JP za vodoprivrednu djelatnost Spreča d.d. Tuzla i člana izvršnog odbora OO SDA Lukavac.

Možda će Vas zanimati i:

Više pročitajte na antikorupcija.info

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button