revizije.info

CCI: Bez javnih saslušanja nema ni kontrole trošenja javnog novca
Centri civilnih inicijativa su 11.05., na press konferenciji u Banjaluci predstavili svoju novu analizu – Analizu procesa javne revizije u Republici Srpskoj za period 2016.-2019. Tim povodom izdato saopštenje za javnost prenosimo u cjelosti.

„Bez organizovanja javnih saslušanja revidiranih institucija, nema ni potpune kontrole trošenja javnog novca“ –   istaknuto je danas u Banja Luci na press konferenciji Centara civilnih inicijativa, na kojoj je predstavljena Analiza procesa javne revizije u Republici Srpskoj za period 2016 – 2019. godina, nastala u okviru projekta Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u BiH.

Nakon objavljenih revizorskih izvještaja, obaveza institucija je realizovati revizorske preporuke, što u velikoj mjeri izostaje. Također obaveza Odbora za reviziju Narodne skupštine Republike Srpske je organizovati javna saslušanja  revidiranih institucija – što se u praksi ne dešava. Kroz Analizu, CCI upozoravaju da pristup procesu javne revizije u Republici Srpskoj, treba biti znatno odgovorniji od strane revidiranih institucija i Odbora za reviziju NSRS.  Za period od 2016. do 2019. godina, Glavna služba za reviziju, je zaključno sa decembrom 2020. godine objavila 267 izvještaja o finansijskoj reviziji institucija u Republici Srpskoj od kojih najviše čine korisnici budžeta, (njih 127). Za finansijske izvještaje u periodu od 2016 – 2019. godine dato je 106 pozitivnih, 145 mišljenje s rezervom i 16 negativnih mišljenja.

Možda će Vas zanimati i:

Više pročitajte na revizije.info

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button