Tuzlanski kantonValter Tuzlanski

Materijalna šteta od poplava u TK veća od 18 miliona KM










Vlada Tuzlanskog kantona (TK) prihvatila je Informaciju Kantonalne uprave civilne zaštite o poplavama i klizištima na području TK u periodu maj – juni 2023. godine.

Obilne kišne padavine uzrokovale su bujične poplave i porast vodostaja u svim vodotocima, izlijevanje iz korita i poplavama na području nekoliko općina.

Preliminarne procjene pokazuju da se radi o štetama čije razmjere prevazilaze ekonomske mogućnosti općina i kantona, te će biti neophodna pomoć viših nivoa vlasti.

Općinske komisije za procjenu šteta uradile su preliminarne procjene štete od poplava i klizišta za tri općine, prema kojima materijalna šteta iznosi više od 18 miliona KM.

Poplavljeno je više desetaka stambenih i pomoćnih objekata i poljoprivredno zemljište. Na području kantona su aktivirana klizišta koja ugrožavaju stambene i pomoćne objekte, saobraćajnice i vodotoke.

Stanje prirodne nepogode zbog poplava i klizišta proglašeno je na području četiri općine i na nivou Tuzlanskog kantona.

U akcijama zaštite i spašavanja vršena je evakuacija nekoliko porodica koje su smještene kod rodbine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova TK učestvuje i daje veliki doprinos u normalizaciji života, komunikacija, sigurnosti.

U toku trajanja nesreće i u akcijama zaštite i spašavanja nije bilo smrtnog stradanja i težeg ozljeđivanja građana i spasilaca, naveli su iz Vlade TK.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button