revizije.info

CCI: Koristiti sankcije za neodgovorne institucije i rukovodioce
Centri civilnih inicijativa danas, 19.05., na press konferenciji u Sarajevu, predstavili su Analizu procesa javne revizije u Federaciji BiH za period 2016.-2019. godina, urađenu u okviru projekta „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u BiH“. Tim povodom, izdali su saopštenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti.

„Javna saslušanja i detaljan parlamentarni nadzor, znatno bi unaprijedili trošenje javnih sredstava u FBiH“ – zaključeno je danas u Sarajevu na press konferenciji Centara civilnih inicijativa koji su predstavili Analizu procesa javne revizije u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2016 – 2019. godina.

Tim povodom, istaknuta je obaveza revidiranih institucija da konačno pristupe realizaciji revizorskih preporuka kao i obaveza Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, koja svakako treba nastaviti javna saslušanja istih.

Kroz Analizu, CCI također upozoravaju da realizacija preporuka treba biti na većem nivou te da treba koristiti mehanizam sankcija kako bi se kaznili pojedinci koji se ne odnose odgovorno prema procesu javne revizije te krše zakona i propise ove oblasti. Naime, u periodu od 2016. do 2019. godina, Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH objavio je 325 izvještaja o finansijskoj reviziji institucija u FBiH. Za finansijske izvještaje subjekata, koji su bili predmetom revizije, dato je 136 pozitivnih mišljenja, odnosno, gotovo pa identično mišljenja sa rezervom (135), dok je tek 48 mišljenja (15%) pozitivno. Također dato je i 8 suzdržanih mišljenja.

Više pročitajte na revizije.info

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button