BiHVijesti

(VIDEO) Kako je govorio general VRS koji se krije u Srbiji: “Poravnali smo najturskiju džamiju”










Milenko Živanović, bivši komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), koji je optužen za zločine protiv čovječnosti u vezi s događanjima u Srebrenici i Žepi 1995. godine, i dalje se nalazi u bijegu u Srbiji. Snimak iz jula 1995. godine, neposredno nakon pada Srebrenice, prikazuje Živanovića kako zajedno s vladikom Kačavendom iznosi komentare o minaretima i džamijama, s morbidnim tonom u vezi s porušenim objektima.

Živanović je komandovao Drinskim korpusom od 1. novembra 1992. do 13. jula 1995. godine, te je bio uključen u organizaciju vojske Srpske krajine. Iako je više puta pozivan pred sud Bosne i Hercegovine, nije se pojavio, a u julu 2021. godine raspisana je međunarodna potjernica za njim.

Optužnica protiv Živanovića odnosi se na njegovo učešće u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko civilno stanovništvo u zaštićenim zonama Srebrenica i Žepa, tokom kojeg su izvedene operacije prisilnog premještanja i likvidacije oko 8.000 muškaraca. Optužnicu je potvrdio Sud Bosne i Hercegovine, ali se Živanović i dalje nalazi u bijegu.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button