Zanimljivosti i zabava

“Prijatelji” se vraćaju na male ekrane: Nekoliko stvari koje niste znali o popularnom serijalu

Serija “Prijatelji (Friends)” uskoro će dobiti još jednu specijalnu epizodu, koja će biti emitovana 27. maja na HBO-u. Tim povodom se osvrćemo na nekoliko interesantnih činjenica o popularnom serijalu.

Popularna serija “Prijatelji” premijerno je prikazana 22. septembra 1994. godine te je nakon deset vrlo uspješnih sezona zaključena 6. maja 2004. godine. Kreatori serije su David Crane i Marta Kauffman, a glavne uloge tumače: Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry i David Schwimmer.

Godinu dana prije nego što će prva epizoda biti premijerno prikazana u programu NBC-ja, Matthew Perry je istoj produkcijskoj kući ponudio ideju za seriju “Maxwell's House” – koja je govorila o grupi dvadesetogodišnjaka koji žive zajedno u New Yorku. NBC je odbio ponudu objašnjavajući kako već imaju sličnu seriju u produkciji, a Perry je zatim dobio ulogu Chandlera Binga.

Prije nego su kreatori odabrali naziv “Prijatelji (Friends)”, razmatrali su nekoliko različitih opcija: “Friends Like Us”, “Six of One”, “Acros the Hall”, “Once Upon a Time in the West Village” i “Insomnia Cafe”.

Prema prvobitnom planu glavni likovi serije trebali su biti Monica (Cox), Ross (Schwimmer), Rachel (Aniston) i Joey (LeBlanc). S druge strane Phoebe (Kudrow) i Chandler (Perry) trebali su tumačiti sporedne uloge.

Iako Chandler i Monica u petoj sezoni serije započinju vezu te se kasnije i vjenčaju, a Ross i Rachel su glavni par – prvobitna ideja kreatora nije izgledala ovako. Naime, Kauffman i Crane su isprva planirali spojiti Monicu i Joeyja, te su željeli da njih dvoje budu glavni par serije.

S druge strane, Rachel i Joey započinju vezu u posljednjim sezonama serije – što van seta serije nije naišlo na mnogo odobravanja. Kreatori serije su kasnije rekli kako su dobili mnoštvo kritika zbog odluke da spoje ova dva lika, ali kako uprkos tome nisu željeli odustati od ove ideje: “Željeli smo pokazati da prijatelji mogu započeti ljubavnu vezu. Prijatelji se nekad zaljube jedno u drugo, iako to sa strane ne izgleda dobro ili ispravno”.

Iako je napisana u stotinama tekstova – glasina da je Ellen DeGeneres odbila ulogu Phoebe nije istinita. Popularna voditeljica ju je negirala 2015. godine kada je gostovala kod Howarda Sterna.

“Je li Chandler homoseksualac?” – šala koja se provlači kroz nekoliko epizoda serije mogla je biti mnogo više od toga. Naime, kreatori su tokom pisanja scenarija razmišljali o tome da Chandler bude homoseksualac, ali su ipak odlučili odustati od ove ideje.

Popularnu uvodnu špicu “I'll Be There for You” napisali su Crane i Kauffman u saradnji sa Philom Solemom, Dannyjem Wildeom i bendom The Rembrandts. Nedugo nakon što je predstavljena javnosti, ova pjesma je zauzela prvo mjesto na Billboardovoj listi Hot 100. Ovu poziciju je 1995. godine držala punih osam sedmica.

Kroz deset sezona serije imali smo priliku vidjeti brojne goste u različitim epizodama: Aleca Baldwina, Jean-Claude Van Dammea, Chrisa Isaaka, Juliju Roberts, Isabellu Rossellini, Brad Pitta, Jeffa Goldbluma, Winonu Ryder… Ali znate li da je Bruce Willis potpuno besplatno gostovao u nekoliko epizoda?

Popularna šestorka je tokom prve sezone serije zarađivala 22.500 dolara po epizodi serije, dok su u zadnjoj sezoni dobijali su vrtoglavih milion dolara za svaku snimljenu epizodu.

Matthew Perry je otkrio kako se zbog ovisnosti o tabletama i alkoholu ne sjeća snimanja prve tri sezone serije. Zbog ovih, ali i dodatnih zdravstvenih problema je posebno uočljiva promjena njegovog izgleda iz sezone u sezonu – u nekim epizodama je veoma mršav, a u drugima ima višak kilograma. Ipak, uz podršku porodice, prijatelja i kolega uspio je savladati probleme s ovisnošću.

Međutim, Perry je napisao veliki broj šala koje koristi Chandler Bing te su ga kreatori zbog njegovog posebnog smisla za humor nerijetko pitali za savjete pri pisanju novih scena. Osim toga, Cox je kasnije otkrila kako je upravo uz Perryjevu pomoć uspjela u potpunosti izgraditi lik Monice.

Popularna rečenica “How You Doin’?”, koju nerijetko izgovara Joey, 2005. godine uvrštena je na 4. mjesto najpopularnijih televizijskih rečenica TV Guidea. Osim toga, iako u seriji ne može naučiti francuski – LeBlanc inače tečno govori ovaj jezik.

Prvi član ekipe koji je dobio ulogu je David Schwimmer, a posljednja je Jennifer Aniston. Najgledanije epizode serijala su: “The One Where Everybody Finds Out” (1999) i “The Last One: Part 2” (2004).

Posljednju epizodu serije gledalo je gotovo 53 miliona ljudi. Nakon prikazivanja, Aniston i Pitt su organizovali posebnu večeru za članove ekipe te su tom prilikom otvorili flaše vina koje je producent Kevin Bright kupio 1994. godine, kada je NBC prikazao prvu epizodu serije.

Podsjetimo, nova epizoda “The one where they get back together” snimljena je u aprilu ove godine, gotovo godinu dana nakon što je prvobitno najavljena. Snimanje je pomjereno nekoliko puta zbog pandemije koronavirusa.

U novoj epizodi pojavit će se: Justin Bieber, David Beckham, James Corden, Cindy Crawford, Cara Delevingne, Lady Gaga, Elliott Gould, Kit Harington, Larry Hankin, Mindy Kaling, Thomas Lennon, Christina Pickles, Tom Selleck, James Michael Tyler, Maggie Wheeler, Reese Witherspoon…

Nova epizoda izgledat će ovako – “Prijatelji” će se okupiti u jednom studiju te će se osvrnuti na deset godina rada na serijalu, razgovarati s gostima i prikazati do sada neviđene materijale snimljene iza kulisa.

Više interesantnih činjenica o serijalu pronađite ovdje.

Izvor: Klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button