Vijesti

Odbijen prigovor odbrane da Radovan Karadžić služi kaznu u BritanijiMehanizam u Hagu odbio je prigovor odbrane osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića na odluku da bude upućen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne doživotnog zatvora, objavio je njegov advokat Peter Robinson.

“Prigovor Radovana Karadžića na odluku da kaznu služi u Velikoj Britaniji odbio je predsjednik sudskog Mehanizma Carmel Agius”, naveo je Robinson.

On je ocijenio da je tom odlukom Haški sud Karadžića osudio na “samicu do kraja njegovog života ili na smrt u rukama ekstremista u britanskim zatvorima”.

Sud u Hagu nije objavio odluku predsjednika Agiusa, prenosi Tanjug.

Da će Karadžić kaznu služiti u Velikoj Britaniji ranije je objavio šef britanske diplomatije Dominic Raab.

Na tu odluku, advokat Robinson uložio je prigovor u kojem je, kako su prenijeli mediji, Haški sud upozorio da će Karadžić u britanskom zatvoru “biti u opasnosti”.

Robinson je podsjetio da su trojica ekstremista 2010. godine u britanskom zatvoru noževima izboli Radislava Krstića.

Karadžić (75) je 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, a nakon žalbenog postupka sud u Hagu mu je 2019. godine izrekao kaznu doživotnog zatvora.

Karadžić je uhapšen u Srbiji i predat Tribunalu u Hagu 2008. godine. Nakon izricanja presude bio je u pritvorskoj jedinici u Hagu.

Izvor: Klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button