Lifestyle

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović uputio čestitku za nastupajući Bajram

Muslimani širom svijeta sutra obilježavaju jedan od svojih najvećih praznika, Ramazanski bajram.

Povodom ovog velikog praznika Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, svim ljudima islamske vjeroispovijesti uputio je čestitku koju vam prenosimo u cijelosti:

Bismillahirrahmanirrahim!

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, Milostivom, Samilosnom. Njegovi najljepši blagoslovi pripadaju plemenitom poslaniku i vjerovjesniku Muhammedu, alejhisselam.

Draga braćo, poštovane sestre!

Odazvali smo se pozivu našeg svemilosnog Gospodara i ispostili trideset dana ovogodišnjeg ramazanskog mjeseca. Čvrsto predani ovom i drugim ibadetima naše vjere, jačali smo iman, vjerovanje u našim srcima, nadajući se blizini i zadovoljstvu Stvoritelja svjetova. U završnici mubarek-ramazana, a uoči bajramskog blagdana, ispunjava nas osjećaj da smo postigli taj visoki privilegirani položaj opisan u kur'anskom stavku, koji se nalazi uz ajete o propisu posta i objavi Kur'ana časnog: A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene da bi bili na Pravome putu. (El-Bekare, 186.)

Navedena poruka je pouzdan osnov za naša velika očekivanja od dova koje u ovim danima Svevišnjem upućujemo. Posebno Ga molimo da nam podari svijest i snagu razumijevanja prilika u kojima se nalazimo, i da nas učvrsti na Pravom putu na kojem ćemo postići dobro ovog i dobro Onog svijeta. Na tom putu, najveći ispit je pred onima koji presudno utječu na zajedničke tokove života i upravljaju resursima u kojima je hak mnogih ljudi. Pozivamo ih da shvate izazove vremena u kojem živimo, ta da budu pravedni i odgovorni. Od njihovog postupanja najviše zavisi koliko će institucije ove zemlje biti snažne i efikasne i kakvu perspektivu će imati sadašnje i buduće generacije.

Braćo i sestre!

Dužan je i svako od nas da se, koliko god može više, u dobru natječe i da svojim djelima koristi drugima. Najbolji među ljudima je onaj ko je najkorisniji, poručuje nam Muhammed, alejhisselam. Posebno se to cijeni kada izdašno pomažemo onima koji su u nevolji i čije su potrebe najočitije. Pozivam vas da svima njima olakšavamo njihovo stanje i pružimo utjehu u bajramskim danima, ali i da to budu naše trajne vrline.

Ukazujući na jedan od svijetlih primjera nesebičnosti, i ovom prilikom iskazujem zahvalnost našim ljekarima i svom medicinskom osoblju na dugotrajnom i odgovornom bdjenju nad zdravljem svih nas, posebno u vrijeme prijetećih talasa pandemije kojoj smo još uvijek izloženi. Neka im za njihovu požrtvovanost dragi Bog pruži Svoju nagradu, osnaži ih i podari im svako dobro.

S posebnim osjećanjem i mišlju u ovim blagoslovljenim ramazanskim i predbajramskim trenucima, Allahu, dž.š., upućujemo dovu da olakša stanje bolesnima, da njihov oporavak uveća nadu i radost u njihovim porodicama.

Želim se također zahvaliti svima koji su pomogli da, u uvjetima brojnih neophodnih ograničenja, naše džematlije što potpunije obave ramazanske ibadete i dožive ljepotu ovog časnog mjeseca, kako u svojim kućama tako i u džamijama.

Allaha Svemilosnog molim da svim muslimanima i muslimankama primi njihove ramazanske ibadete i da ih poživi u sreći i zadovoljstvu. Zahvalni smo im na njihovoj odlučnosti i istrajnosti da zajedno sa svojim čestitim imamima jačaju duh našeg naroda i temelje naše domovine. Posebno smo ponosni na naše džemate u Podrinju i Posavini kojima dugujemo stalnu pažnju i podršku.

Poštovana braćo i sestre!

Pozivam vas da drugog dana Bajrama obiđemo mezarja naših najmilijih i šehitluke gdje su najbolji sinovi naše domovine Bosne i Hercegovine.

Svima vam upućujem srdačne čestitke povodom Ramazanskog bajrama i želim vam puno sreće i napretka – svakog dobra. Podijelimo bajramsku radost sa svim svojim komšijama i prijateljima.

Bajram šerif mubarek olsun!

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button