Svijet

Uznemirujući snimci iz Rusije: U školi ubijene najmanje 22 osobe

U ruskom gradu Kazanju u utorak je izbila pucnjava u školi, u kojoj su poginule najmanje 22 osobe, a više njih ranjeno, javljaju ruski mediji.

Prema novinskoj agenciji Interfax, dvojica naoružanih muškaraca otvorila su vatru u školi, a jedan od njih je uhapšen. Uhapšeni napadač ima 17 godina.

Možda će Vas zanimati i:

Lokalni zvaničnici rekli su da su neki učenici evakuirani iz škole, ali da su drugi i dalje ostali u zgradi.

Vlasti navode da su uvedene dodatne sigurnosne mjere u svim školama u Kazanju, glavnom gradu ruske Tatarstanske regije, udaljenom 700 kilometara istočno od Moskve.

Policija je otvorila istragu o incidentu, prenosi AP.

Iako su pucnjave u školama relativno rijetke u Rusiji, posljednjih godina je bilo nekoliko nasilnih napada na škole, koje su uglavnom počinili učenici.

Na snimci objavljenoj na Twitteru vidi se kako djeca bježe iz škole u kojoj se odvija napad. Snimak prikazuje kako jedno dijete skače s trećeg sprata škole te se puzanjem pokušava udaljiti, ali bezuspješno.

Upozoravamo da je snimak uznemirujući.

U školi se od napadača navodno skriva još velik broj djece te su zaključana u učionicama i uredima.

Ruska agencija TASS navodi da je napad počeo u 9:20 ujutro po lokalnom vremenu. U trenutku napada u školi je bilo 714 djece i oko 70 radnika, od čega 52 učitelja.

Portal Bata objavio je prve snimke iz škole u kojoj je izvršen napad.

Jedan od napadača je najavio napad

Kako javlja portal Baza, jedan od napadača je na aplikaciji Telegram prije napada pokrenuo kanal te ostavio nekoliko poruka. Fotografisao se noseći masku na kojoj piše “bog” te napisao da će napasti školu, a onda ustrijeliti samog sebe.

Izvor: Fokus.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button