Antikorupcija.info

Sa protestnog okupljanja u Kotorskom: Mještani nadležnim poručuju da žele da im se heksan što prije iseli iz dvorišta

Aktivisti neformalne grupe građana „Za Kotorsko bez Heksana“, okupljeni oko inicijative za izmještanje svojevrsne ekološke bombe iz dobojskog naselja Kotorsko, 5.5., kao što su prethodno i najavili, spremali su se organizovano dočekati predstavnike banke založnika nad imovinom propale fabrike suncokretovog ulja “BIOIL” i firmi kojima bi ona povjerila posao uklanjanja heksana, odnosno zbrinjavanja ostataka ove hemikalije u fabričkim rezervoarima. No, nisu ih i dočekali.

Prema nezvaničnim informacijama, “ZiraatBank” je iznenada promjenila prvobitni plan da se sa predstavnicima lukavačkog “Kemeko” i tešanjskog “Belif” direktno, u Kotorskom, dogovore oko  izmještanja heksana iz ovog naseljenog mjesta 16 kilometara udaljenog od Doboja.

“Saznali smo da su dan ranije uzeti uzorci iz tri rezervoara u krugu fabrike, moguće je da su saznali za naše namjere okupljanja. Istina, mi nismo planirali veće okupljanje koje bi bili u obavezi da prijavljujemo Policijskoj stanici Doboj, vodili smo računa i o epidemiološkim mjerama i ograničenjima, već smo samo htjeli, sa ispisanim porukama na transparentima, da im poručimo da želimo da se što prije izmjesti opasni otpad iz naselja”, izjava je predsjednika savjeta Mjesne zajednice i člana grupe Mehmeda Trnjanina, koji smatra da su i na ovaj način postigli svoj cilj okupljanja i skretanja pažnje na problem.

Više pričitajte na antikorupcija.info

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button