Biznis

Ne oporezivati dohodak ako je plaća ispod hiljadu KM mjesečno










Makroekonomski analitičari, magistri znanosti Faruk Hadžić i Dino Hadžialić napravili su novu analizu pod nazivom “Nova ekonomska politika – Oslobađanje resursa i pokretanje BiH”. Analitičari su u svojoj analizi naveli nezaposlenost, odlazak populacije i socijalnu nesigurnost kao glavne ekonomske probleme u BiH.

Reforma zakonodavstva

– Novi pristup u ekonomskoj politici podrazumijeva stvaranje novog pozitivnog poslovnog okruženja kroz paket mjera koje se moraju u cijelosti, zajedno i u kratkom roku provesti: reforma radnog zakonodavstva kroz smanjivanje doprinosa i usklađivanje poreza na dohodak, oslobađanje gospodarstva od raznih parafiskalnih nameta te olakšavanje procedura registracije poslovnih subjekata – ističu analitičari. Što se tiče reforme radnog zakonodavstva smanjivanjem doprinosa i usklađivanjem stope poreza na dohodak, analitičari ističu sljedeće: – Ako želimo ostvariti cilj brzog ekonomskog rasta, potrebno je smanjiti doprinose kako isti u ukupnom iznosu ne bi prelazili 25 posto bruto plaće. Ta stopa bi bila stimulativna za novo zapošljavanje. Smanjivanjem doprinosa bi se zaista rasteretilo obveze zaposlenih osoba, čime bi se dodatno povećalo raspoloživi dohodak i osobnu potrošnju. Kako poslodavci ne bi iskoristili u cijelosti porezne olakšice, nužno je povećati zakonski propisanu minimalnu satnicu, tj. minimalnu neto plaću radnika. Time će svaki radnik imati veću plaću. Također, značajno bi se smanjio i udio “sive ekonomije”. – Tim prijedlogom poslodavcima se više isplati biti dio sustava nego izvan njega, što bi opet u konačnici dovelo do većeg punjenja izvanproračunskih fondova, što je jedna od pretpostavki za povećanje mirovina – stoji u analizi stručnjaka. Kada je u pitanju porez na dohodak, njihov stav je da dohodak pojedinca ne smije biti oporezovan ispod dohotka od 1000 KM mjesečno. Naglašavaju i potrebu oslobađanja od parafiskalnih nameta. – Procjena je da ih u FBiH ima više od 400. Oni čine i do 5 posto financijskih izdvajanja poslodavaca od njihova poslovanja. Poslodavci su općenito opterećeni raznim dodatnim parafiskalnim nametima koji opterećuju poslovanje na način da se sredstva prebacuju u proračun općina umjesto da služe za poboljšanje poslovanja poduzeća. Ukidanje ili smanjivanje nepotrebnih pristojbi, poput pristojbe za istaknutu tvrtku, pomoglo bi u poslovanju i poboljšalo poslovno okruženje – ističu u analizi.

Okosnica budućeg razvoja

Za kraj su izdvojili olakšanje procedura registracije poslovnih subjekata. – Razvoj poduzetničke klime predstavlja okosnicu budućeg ekonomskog razvoja BiH. Vrijeme za osnivanje pravnih subjekata treba se značajno smanjiti te bi se u tu svrhu trebalo započeti s projektom koji ćemo nazvati “OPEN”, gdje će službenik primiti zahtjev za osnivanje pravnog subjekta te će kroz uvezani sustav završiti kompletnu registraciju koja uključuje dobivanje sudske odluke, poreznih i statističkih brojeva te otvaranje bankovnog računa za nekoliko dana, kao i dobivanje raznih dozvola, poput građevinske dozvole, čije vrijeme za izdavanje treba značajno smanjiti, recimo na 30 dana. Na taj način, uz vremenske uštede, štedi se i vrijeme obilaska institucija te olakšava pokretanje pravnog subjekta, što je vrlo bitno za domaće, ali i strane investitore, koji u značajnoj mjeri zaobilaze BiH upravo zbog rigidnih procedura osnivanja tvrtki i dugotrajnog razdoblja dobivanja građevinskih dozvola – zaključuju za Večernji list analitičari Hadžić i Hadžialić.

Izvor: vecernji.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button