BiH

Muzička industrija podnosi zajedničku tužbu na nivou BiH

Muzička industrija Bosne i Hercegovine najavila je osnivanje advokatskog tima za zajedničku tužbu na nivou BiH zbog, kako navode, zapostavljanja uposlenika u muzičkoj industriji u vrijeme pandemije.

Iz muzičke industrije najavljuju ‘odštetno pravo zbog nepružanja financijske pomoći jer svaka firma muzičke industrije je bila primorana otkazati i do 50 raznih događanja u 2020. godini, a promet je manji za 90 posto’ te navode primjer rješavanja iste problematike u državama EU.

“U državama EU, očigledno i u našem okruženju, vlast ima rješenje i daju 80 posto ličnog dohotka plus PIO i zdravstvo za muzičku industriju, svjesni da muzička industrija u normalnim uslovima puni budžete država desetinama miliona KM ili eura”, ističe se u otvorenom pismu za javnost muzičke industrije Bosne i Hercegovine.

Podsjećaju da su ‘desetine miliona KM uplaćenih sredstava muzičke industrije Bosne i Hercegovine, akumulirani više od 25 godina u budžet Bosne i Hercegovine’.

“Uzvraćeno je sa samo četiri mjeseca plaćenog PIO i zdravstva u 2020. godini. Zabrana okupljanja više od 20 ili 30 osoba je u suštini zabrana rada muzičkoj industriji, kao i policijski sat”, naglašavaju.

Kako kažu, to pismo ima podršku većine muzičke industrije Bosne i Hercegovine, ‘a to će se potvrditi kad dođe vrijeme za tužbe i ostale radnje za prava muzičke industrije BiH’.

Ovo je, kako navode, prvo javno obraćanje svim nivoima vlasti i medijskim kućama, ‘a više od dvadeset u pisanoj formi poslano institucijam.

Izvor: rtvslonMožda će Vas zanimati i:

Back to top button