Svijet

Bh. građanima sa hrvatskim pasošom otvara se tržište rada u Švicarskoj: Evo koja zanimanja najviše traže

Plate i do 12.000 KM mjesečno













Švicarsko savezno vijeće Hrvatskoj je dodijelilo status slobodnog protoka ljudi i to od prvog dana 2022. godine. Tako će i građani Bosne i Hercegovine koji posjeduju hrvatski pasoš od 1. januara moći konkurirati i na švicarskom tržištu jer novim statusom pojednostavljena je birokratija.

Na jednom mjestu morate riješiti boravišnu dozvolu za strance koja se izdaje na godinu dana, a u općini ćete se prijaviti prilaganjem lične karte ili pasoša, kopije radnog ugovora i ugovora o najmu stana. Platit ćete naknadu za izradu iskaznice, fotografirati se za istu te je za nekoliko dana pronaći u svom poštanskom sandučiću.

Onda kreće potraga za poslom. Kako javlja Net, prema stranici jobs.ch, švicarsko tržište rada u potrazi je za gotovo 92.000 djelatnika. Najveća potražnja je u građevinskom sektoru, a nedostaje i radnika u zdravstvenom.

Prema podacima švicarskog zavoda za zapošljavanje, traži se i velik broj njegovatelja/ica, a znatna je i potražnja za električarima, software developerima, voditeljima projekata, savjetnicima u prodaji, stolarima, prodavačima, instalaterima sanitarija te referentima.

Što se pak tiče plaće, prema portalu Lohnanalyse, prosječna bruto godišnja plaća njegovatelja iznosi oko 58.427,80 švicarskih franaka što je nešto više od 110.000 maraka godišnje. Mjesečno bi to bilo oko 9.000 maraka.

Električari u prosjeku zarađuju gotovo 10.000 KM mjesečno dok software deweloperi za svoj rad u istom periodu dobiju oko 12.000 maraka.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button