BiH

Naša stranka: Sebija Izetbegović mora hitno podnijeti ostavku ili biti smijenjena

Povodom otkaza 13 anesteziologa na KCUS-u reagovao je Klub zastupnika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Iz Naše stranke otkaz 13 anesteziologa ocjenjuju kao čin profesionalne odgovornosti i građanske hrabrosti. Dodaju da je to čin buđenja društvene svijesti da KCUS s trenutnom upravom više nije institucija na koju možemo računati kad je u pitanju zaštita građana, pogotovo od pandemije, ali također treba ispitati koliko je u stanju brinuti o zdravlju uopšte.

“Za takvo stanje najodgovornijom smatramo direktoricu Sebiju Izetbegović. Podsjetimo, prije više od mjesec dana 17 anesteziologa napisalo je pismo u kojem tvrde da su respiratori čiji je dobavljač bila firma Srebrena malina neispravni. Sebija Izetbegović je dezavuisala javnost tvrdeći da je to pismo stvar interne komunikacije na KCUS-u u cilju skretanja pažnje na probleme s kojim se susreću te njihovog rješavanja. Javnost je tako umirena s vjerom da će se ti problemi i riješiti. Prošlo je mjesec dana i imamo slučaj da anesteziolozi masovno napuste KCUS”, kazali su, dodajući da to znači da ništa od problema koje su uočili nije riješeno.

Nastavljaju da u suprotnom, s obzirom na nezadovoljstvo radnika, ostat će jedina uposlenica te ustanove, a zasad je sigurno da ta ustanova služi zadovoljenju jedino njenih ambicija.

“Novonastala situacija je također dokaz da je bilo nužno održati tematsku sjednicu koju smo u više navrata zahtijevali od rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Nikad u dvije godine svog mandata nismo imali priliku da razmatramo izvještaje o radu KCUS-a što nam je u nadležnosti. Nadamo se da će predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović povodom otkaza 13 anesteziologa konačno sazvati traženu i neophodnu sjednicu”, istakli su.

Također, smatraju odgovornom i Vladu FBiH u čijoj je nadležnosti KCUS.

Pitaju premijera Fadila Novalića i ministra zdravstva Vjekoslava Mandića: “Šta još treba da se desi pa da tu instituciju stave u službu građana?“

Izvor: Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button