Valter Tuzlanski

Zovu ga “Svemirski brod”: Ovako će izgledati novi stadion Real Madrida










Real Madrid desetljećima uživa igrajući na svom Santiago Bernabeuu, stadionu koji je ime dobio po legendarnom predsjedniku kluba i koji je od davne 1947. dom ovog europskog velikana. Kultno mjesto poslužilo je kao plodno tlo za povijesne trenutke tokom silnih godina.

“Kraljevi” su na njemu proslavili 33 titule španskog prvaka, 11 naslovv u španskom kupu, 14 europskih naslova, još nekolicinu trofeja u natjecanjima na globalnoj, kontinentalnoj i državnoj razini.

Možda će Vas zanimati i:

Prije tri i pol godine, započela je renovacija Santiago Bernabeua, prva od početka stoljeća. Na stadionu ostaje još samo pokoji detalj koji se mora završiti, no službenog otvorenja ipak neće biti koncem ove godine kako je bilo najavljeno. Prema pisanju The Athletica, Real Madrid je odgodio dan inauguracije novog Santiaga Bernbaeua do kraja sezone. U tekstu se navodi da se dugoočekivano otvaranje novog Santiago Bernabeua očekuje u maju ili početkom juna.

U Real Madridu predviđaju da će radovi na stadionu biti gotovi u ožujku ili travnju. Međutim, tačan datum završetka teško je odrediti jer su drugi projekti izvan gradilišta, poput izgradnje nove stanice podzemne željeznice i parkinga na stadionu, u toku u isto vrijeme.

Na jučerašnjem domjenku s novinarima, na 76. godišnjicu otvorenja ovog stadiona, predsjednik madridskog Reala, Florentino Perez, osvrnuo se na “novi” Santiago Bernabeu.

Prije tri i pol godine, započela je renovacija Santiago Bernabeua, prva od početka stoljeća. Na stadionu ostaje još samo pokoji detalj koji se mora završiti, no službenog otvorenja ipak neće biti koncem ove godine kako je bilo najavljeno. Prema pisanju The Athletica, Real Madrid je odgodio dan inauguracije novog Santiaga Bernbaeua doRenovirani stadion nudi jedinstvenu i najsuvremeniju sliku jednog europskog stadiona 21. stoljeća. Fasada s čeličnim trakama i linijama različitih duljina omogućit će osvjetljavanje i projiciranje slika. Stadion će također imati fiksni i pomični krov nad terenom za igru kako bi se osiguralo da su sva sjedala pokrivena.

Tehnološka arhitektura stadiona bit će potpuno obnovljena kako bi se sportski događaj i povezane aktivnosti dovele u cijeli niz digitalnih usluga te ponudile najnovije tehnološke inovacije u komunikacijama, rasvjeti i sigurnosti stadiona. Stadion će se također pohvaliti unutarnjim prostorom za e-sportove i bit će instaliran nevjerojatan 330 tona i 11 metara širok video semafor od 360 stupnjeva.

Sve ovo prekrasno zvuči i izgleda, no Florentino Perez je prošlog mjeseca izazvao kritike kada mu je na Glavnoj skupštini kluba odobren zahtjev za novim kreditom u iznosu od 370 miliona eura. To znači da će cjelokupan projekt renovacije Santiago Bernabeua iznositi oko 1,2 milijarde eura, umjesto prvotno planiranih 525 miliona eura. kraja sezone. U tekstu se navodi da se dugoočekivano otvaranje novog Santiago Bernabeua očekuje u maju ili početkom lipnja.

U Real Madridu predviđaju da će radovi na stadionu biti gotovi u martu ili aprilu. Međutim, tačan datum završetka teško je odrediti jer su drugi projekti izvan gradilišta, poput izgradnje nove stanice podzemne željeznice i parkinga na stadionu, u toku u isto vrijeme.

Na jučerašnjem domjenku s novinarima, na 76. godišnjicu otvorenja ovog stadiona, predsjednik madridskog Reala, Florentino Perez, osvrnuo se na “novi” Santiago Bernabeu, pišu SN.

“Ovaj stadion bit će jako važan za budućnost ovog grada i ove zajednice. Pretvaramo ga u jedan od najvećih centara za odmor i zabavu u Evropi. Ulazimo u završni dio transformacije koja će obilježiti ulazak u novo razdoblje historiji Real Madrida.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button