BiHCovid-19

U BiH sutra stižu prve vakcine protiv koronavirusa iz Evropske unije

Prvi kontigent vakcina protiv koronavirusa, koji u Bosnu i Hercegovinu dolazi putem mehanizma EU4Health, bit će isporučen našoj zemlji sutra na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg održaće sutra primopredaju prvog kontingenta vakcina protiv koronavirusa iz EU.

Količina vakcina koje iz EU dolaze u prvom kontigentu još uvijek nije poznata, ali ministrica civilnih poslova BIH Ankica Gudeljević 21. aprila učestvovala je na virtualnom sastanku ambasadora EU zemalja. Sastanak je organizirala delegacija Evropske unije u BiH, a poseban akcent je stavljen na borbu protiv pandemije koronavirusa.

Tada je Gudeljević izjavila da iz mehanizma EU4Health, a posredstvom Vlade Republike Austrije, BiH očekuje 99.105 doza do kraja drugog kvartala i 114.717 do kraja trećeg kvartala ove godine, ukupno 213.822 doze vakcina. Posredstvom istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza iz Republike Poljske.

Važno je napomenuti da je posredstvom Covax mehanizma do sada u BiH do sada stiglo 49.800 doza, a očekuje se još 182.220 doza vakcina iz istog mehanizma.

Izvor: klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button