BiHCovid-19

Oglasio se Verlab povodom respiratora “Srebrene maline”
Nedavno je u javnost izašlo pismo gdje je određeni broj anesteziloga uputilo to isto pistom menadžmentu KCUS u kojem su iznesene kritike na račun uslova rada, organizacije i opreme.

Grupa anesteziloga tvrdi da “Malina respiratori” ne ispunjavaju uvijete da bi se koristili za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19.

Povodom toga se oglasio i Verlab na svojoj Facebook stranici. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

Najjednostavnije rečeno, verifikacija je potvrda/utvrđivanje da li su odstupanja mjerenih vrijednosti dobivenih korištenjem etalona u odnosu na zadane vrijednosti na aparatu unutar zakonski dozvoljenih granica. Dakle, Verlab se isključivo bavi verifikacijom i izdaje certifikate o verifikaciji mjerila, a ne certifikate o namjeni. Naša je obaveza da navedemo da se svako mjerilo koje je prošlo verifikaciju mora koristiti u skladu sa preporukama proizvođača. Znači, svaki aparat koji je prošao zakonsku verifikaciju je siguran i pouzdan za korištenje u skladu sa preporukama proizvođača. Proizvođač, serviser i druge ustanove koje se bave pitanjem usklađenosti i certifikacije se zvanično bave pitanjem namjene. Neki od portala su podijeli kako to i u praksi izgleda, pa evo i mi ćemo iskoristiti te iste slike:

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button