Covid-19Tuzla

Doc.dr. Igor Hudić: Nemamo dokaza o potencijalnoj neškodljivosti Covid vakcine u trudnoći
Vakcinacija trudnica protiv sezonske gripe je nešto što se preporučuje prema protokolima. Trudnice u svijetu, a i kod nas vakcinu protiv sezonske gripe primaju.

A šta je sa vakcinom protiv koronavirusa?

Za Radio Kameloen doc.dr. Igor Hudić nam je rekao nešto više o tome:

“Kada govorimo o aktuelnom aspektu i temi vakcinacija trudnica u prevenciji protiv Covid-19 mi trenutno nemamo još dovoljno dokaza o potencijalnoj škodljivosti te vakcine u trudnoći. Ne postoji niti jedna ozbiljna ustanova u svijetu koja će dozvoliti sporovođenje studija na trudnicama. Ono što imamo su rezultati iz Velike Britanije i Izraela koji su vakcinisali preko 50 ili 60 posto stanovništva. Ukoliko su žene dobile vakcine pa su zatrudnjele ili žene koje su primile vakcinu, a nisu znale da su trudne, preporuka tih mjerodavnih institucija je  da se trudnoća ne prekida. Dosadašnji pokazatelji su utvrdili da ta vakcina nema nikakvog neželjenog efekta na razvoj  ploda. Ono što ohrabruje je da će određene vakcine proći klinička ispitivanja te sve pokazuje na to da će se vakcinacija trudnicama preporučivati.”

U razgovoru je tadođer istaknu da u trećem valu pandemije na UKC -u dnevno imaju jedan ili dva porođaja kod pozitivnih trudnica i ishod kod svih pacijentica je bio dobar. 99 posto novorođenčadi je bilo negativno na koronavirus.Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button