BiH

Bakir Izetbegović: “Quo vadis, Aida?” ovjekovječio istinu o genocidu u Srebrenici
U jeku mnogobrojnih reakcija nakon sinoćnje dodjele filmske nagrade Oscar, oglasio se i Bakir Izetbegović koji je kazao da je film “Quo vadis, Aida?” – ostvarenje koje nadilazi okvire i domete filmske umjetnosti.

Izetbegović je još dodao da film predstavlja svjedočanstvo o genocidu u Srebrenici.

„Quo vadis, Aida?“ je ostvarenje koje nadilazi okvire i domete filmske umjetnosti, te predstavlja svjedočanstvo o genocidu u Srebrenici koje će, uz sudske presude, ostati kao historijski i umjetnički zapis koji može pomoći da se takav zločin više nigdje ne ponovi.

Ogroman uspjeh

Bakir Izetbegović poručuje da je veliki uspjeh ulazak u najuži krug za izbor.

“Sama činjenica da se film Jasmile Žbanić „Quo vadis, Aida?“ našao u užoj konkurenciji za najprestižniju filmsku nagradu Oscar ogroman je uspjeh za ekipu koja je učestvovala u njegovom stvaranju, ali i bosanskohercegovačku kinematografiju i cijelu Bosnu i Hercegovinu”.

“Jasmili Žbanić i cijeloj ekipi filma „Quo vadis, Aida?“ upućujem najiskrenije čestitke na ostvarenom uspjehu. Nesumnjivo je da su svojim ostvarenjem obilježili bosanskohercegovačku kinematografiju, ali i da su trajno ovjekovječili istinu o genocidu u Srebrenici i učinili je dostupnom cijelom svijetu. Ta činjenica važnija je od svake filmske nagrade i priznanja”, zaključio je lider SDA.

Izvor: Ba.n1info.comMožda će Vas zanimati i:

Back to top button