Lifestyle

Anisa Ćirić – Inovativna djevojka u svijetu tehnologije
Anisa Ćirić je završila Fakuktet informacionih tehnologija, a tehnološka dostignuća su dobrim dijelom i sastavnica njenog života.

Anisa ima 25 godina i za diplomski rad je odlučila napraviti samobalansirajućeg robota.

Za Radio Kameleon, Anisa nam je rekla kako je došla na tu ideju:

Ideja se prvi put pojavila na fakultetu kada sam trebala napraviti diplomski rad. Kada sam dobila svog mentora, on me savjetovao da bi ovo bio super rad za mene iako nisam ništa znala u vezi robotike. Obećao mi je pomoći i sada se vidi da je to stvarno bila dobra ideja i da je bilo sve onako kako smo zamislili.

Kada bi nekome pričala i pokušala privući nekoga da uradi nešto slično kao ti, kako bi to uradila?

Prvo bi im rekla da ja ništa o ovome nisam znala. Ništa oko elektrotehnike ni kako funkcionišu roboti i nulta struja i druge stvari. Sav proces učenja trajao je otprilike tri mjeseca i mislim da svako ko želi naučiti nešto o ovim stvarima može to uraditi kao što sam i ja uradila. Tako da bi to bila moja prva stavka.

Samobalansirajući robot kojeg je Anisa napravila izgleda kao Darth Vader. Pitali smo je zašto robot baš tako izgleda?

Zato što sam ja kroz čitavo svoje djetinjstvo pa evo i sad, tako reći opsjednuta  filmovima Star Wars. Pregledala sam sve filmove, imam figurice likova i crtam stalno njihove likove, tako da se super poklopilo. Ovo su plastična čaša, plastišni tanjir i zdjela koje sam pronašla u Konzumu, tako da sam shvatila da bi to mogla iskoristiti i staviti sve te komponente unutra i samim tim napraviti robota, ono što moram i želim da napravim i onda dati neki svoj izgled koji oslikava mene i moje djetinjstvo.

Anisa nam je rekla njeno mišljenje da li su žene zastupljene u IT sektoru:

Trenutno žena ima dovoljno, ali ne bih rekla da ih ima više nego muškaraca. Mislim da se taj broj pokušava izjednačiti i mislim da se iz dana u dan žene ohrabruju da se okrenu IT svijetu. Što se tiče neke budućnosti, mislim da će se taj broj izjednačiti. U svijetu je već tu negdje, a kod nas u BiH mislim da će trebati još vremena.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button