SportU fokusu

Košarkaški Zmajevi bez šanse za odlazak na svjetsko prvenstvo













Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pretpjela je drugi poraz u drugom krugu kvalifikacija za svjetsko prvenstvo. Izabranici selektora Jasmina Repeše sinoć su u Skenderiji, pred oko 3.500 gledalaca poraženi od Češke sa 80:85.

Ovim porazom reprezentacija Bosne i Hercegovine praktično je ostala bez šansi da izbori plasman na SP, dok su Česi upisali sedmu pobjedu i gotovo su sigurni učesnici prvenstva u Kini.

Veći dio susreta Česi su diktirali tempo i imali rezultatsku prednost do devet poena. U finišu poluvremena BiH predvođena kapitenom Kikanovićem, serijom poena dolazi do izjednačenja 35:35. U posljednoj minuti Česi su trojom Bohacika ponovo poveli, a potom je Atić pogodio za konačnih 37:38 nakon 20 minuta igre.

Početak drugog poluvremena pripao je bh. košarkašima koji prvi put dolaze do vodstva 42:38. Uzvratili su Česi sa pet uzastopnih poena, ali je tada proradio ponovo Kikanović koji vraća prednost na stranu BiH.

Do kraja treće četvrtine igralo se izjednačeno, a u finišu Milošević i Atić pogađaju za vodstvo BiH 60:57. Ipak sa zvukom sirene Česi trojkom dolaze do izjednačenja. Česi i u posljednjoj četvrtini ponovo preuzimaju igru i dolaze do prednosti od 64:70.

Ipak, finiš je donio pravu dramu, s obzirom na to da su košarka BiH serijom poena u 39. minuti došli na samo poen zaostatka. Imali su priliku i za vodstvo, ali je Nurkiću dosuđen prekršaj u napadu, peti-isključujući. Česi su u nastavku postigli četiri poena i došli do prednosti 79:74.

Atić je trojkom 55 sekundi pije kraja vratio nadu bh. timu, ali je Satoranski u naredna dva napada bio precizan i vratio šest poena prednosti, nedostižnih za reprezentaciju BiH.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Nurkić sa 19, Kikanović sa 16, Musa s 15 poena i Atić sa 13 poena, a kod Češke Satoransky sa 23 i Schilb sa 22 poena.

FENA



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button