Slučaj “Bjelava”: Šta je zaslijepilo nadležne? MER i Vlada RS ne vide lažiranu dokumentaciju, a opštinski inspektor ne vidi klizište, misli da je nestalo od topljenja snijega. Građani nastavljaju bornu

- in antikorupcija.info

Nakon godinu dana problem mHE Bjelava je i dalje aktuelan.

Prošle godine, kada je počela pandemija uzrokovana Corona virusom, krenula je i lavovska borba građana Foče protiv nezakonitih i neregularnih radova prilikom izgradnje mHE na Bjelavi. Identično kao i pandemija, ne prestaju ni ataci na prirodna bogatstva ovog kraja i prava građana. Ali ne prestaje ni otpor.

Iako su građani mjesecima upozoravali sve nadležne institucije, kako lokalne, tako i republičke, da je prilikom izgradnje mHE Bjelava učinjen ozbiljan niz propusta, od lažiranja dokumentacije, radova na vodozaštitnoj zoni čime je ugrožen gradski vodovod, pokretanja klizišta, uzurpiranja tuđe imovine, radova bez potrebnih dozvola – Vlada Republike Srpske je ipak potpisala aneks ugovora o koncesiji za izgradnju mHE Bjelava. Ministarstvo za energetiku i rudarstvo predlaže Vladi Republike Srpske da potpiše Aneks ugovora o koncesiji pritom ignorišući sve dokaze sa terena, sve zahtjeve građana, kao i činjenicu da je MUP RS-a predao slučaj Bjelave Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju. Zabrinutim građanima Foče koji su osnovali udruženje građana „Bjelava“ je ovo  bio novogodišnji poklon od Vlade Republike Srpske i Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

Ali… ugovor ne bi bio potpisan da nije bilo saglasnosti Komisije za koncesije Republike Srpske za prijedlog Aneksa ugovora o koncesiji i pozitivnog mišljenja sada već bivšeg načelnika Opštine Foče Radisava Mašića. Ovo pozitivno mišljenje je bivši načelnik, pred kraj svog mandata, u kojem se nijednom nije sastao sa građanima koji se protive izgradnji mini hidroelektrana i ukazuju na nezakonite radnje u tom kontekstu, dao bez saglasnosti Skupštine Opštine Foča, kojoj je pred kraj mandata prethodnog saziva onemogućeno da se sastane, raspravlja o ovoj temi i donese neophodne zaključke.

Više pročitajte na antikorupcija.info