BiH

Fadil Novalić: Moramo imati poseban senzibilitet za djecu s poteškoćama u razvoju

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, s direktoricom i finansijskom menadžericom Udruženja porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju “Dajte nam šansu,” Ines Kavalec i Fadilom Tarčin.

Na sastanku su razmijenjene informacije o trenutnim aktivnostima na pripremi teksta zakona o statusu roditelja/njegovatelja djece/osoba s poteškoćama u razvoju, kojim bi prvi put u  Federaciji BiH ova oblast bila posebno uređena.

Konastatovano je da je tekst zakona dobio pozitivna mišljenja iz kantona te da se trenutno čeka mišljenje Federalnog ministarstva finansija.

– Očekujem što skorije usvajanje ovog zakona u Federaciji BiH te početak njegovog provođenja. Podsjetit ću da smo u ovogodišnjem Budžetu Federacije BiH za provedbu ovog zakona osigurali 16,5 miliona KM – kazao je premijer Fadil Novalić.

Naglasio je da vlast mora imati poseban senzibilitet prema roditeljima/starateljima kao i djeci s poteškoćama u razvoju te da će on učiniti sve kako bi se njihov status poboljšao.

– Moramo imati poseban senzibilitet za djecu s poteškoćama u razvoju i prema njihovim porodicama. Uspostavljanje zakonske osnove koja će napraviti konkretne pomake je minimum kako bismo unaprijedili ovu oblast. Vlada Federacije BiH je opredijeljena i vjerujem da ćemo vrlo brzo imati ne samo zakon, nego i početak njegove primjene, jer porodice i djeca to trebaju  – poručio je premijer Novalić.

Iz Udruženja su još jednom izrazili zahvalnost te pojasnili da je donošenje ovakvog zakona osnov za daljnje uređenje ove oblasti.

Kavalec je rekla da su korisnici i Udruženje veoma zainteresovani za njegovo usvajanje, što je bio i jedan od razloga današnjeg sastanka, inače još jednog u nizu radnih na kojem se aktivno razmatralo pitanje unaprjeđenja ove oblasti.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button