BiH

Ambasada SAD-a: Pozivamo da se širom BiH uklone simboli razdora
Ambasada SAD podržava svrsishodne aktivnosti koje doprinose pomirenju i izgradnji povjerenja. Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo, vrijeđa žrtve i produbljuje patnje žrtava i njihovih porodica, istovremeno ugrožavajući mirnu budućnost Bosne i Hercegovine, saopšteno je  iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Iz Ambasade SAD-a su još jednom podsjetili kako presude za ratne zločine ukazuju na individualnu odgovornost i ne odnose se na jedan narod u cjelini.

“Značajni koraci ka pomirenju, kao što je nedavno uklanjanje ploče sa imenom Radovana Karadžića, što smo i pozdravili, ključni su za euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Pozivamo lokalne lidere da u svojim zajednicama, širom zemlje, uklone simbole razdora. Te da se okrenu mirnoj i inkluzivnoj budućnosti”, navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Dodano je kako je Vlada SAD bila veoma jasna…

Ambasada SAD-a o genocidu

“Činjenica da je genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. je utvrđena i nepobitna. Nalazi višestrukih, kompetentnih, nezavisnih, međunarodnih organizacija, završno sa odlukom Međunarodnog suda pravde (MSP), utvrdili su da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid. I to je neupitna činjenica. Nikakvi pokušaji da se negira genocid ne mogu promijeniti ovu istinu.”

Mi smo i dalje razočarani retorikom koja dovodi u pitanje ove osnovne činjenice, navedeno je iz američke ambasade.

“Pozivamo sve da poštuju ove sudske odluke. Hrabro da se suoče s prošlošću i prihvate istinu. Bez obzira koliko je ona bolna. Kao najveći masakr počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i zločin protiv cjelokupnog čovječanstva, genocid u Srebrenici se nikada ne smije zaboraviti. I nikad se ne smije minimizirati”, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Izvor: Ba.n1info.comMožda će Vas zanimati i:

Back to top button