Covid-19Svijet

Britanska studija: Bivši covid pacijenti ponovno se izlažu koronavirusu
Britanski su znanstvenici u ponedjeljak pokrenuli testiranja u sklopu kojih će bivše covid pacijente namjerno ponovno izložiti koronavirusu da bi na taj način ispitali njihovu imunosnu reakciju i ustanovili hoće li se dobrovoljci ponovno zaraziti.

U februaru je Britanija postala prva država u svijetu koja je dala zeleno svjetlo za provedbu takozvanog “Human Challengea”, u sklopu kojega se dobrovoljci namjerno izlažu covidu-19 da bi se unaprijedilo istraživanje bolesti uzrokovane koronavirusom.

Možda će Vas zanimati i:

“Human Challenge” je naziv za kontrolirano ispitivanje infekcije na ljudima i vrsta je kliničkog ispitivanja cjepiva ili drugog lijeka koje uključuje namjerno izlaganje ispitanika bolesti koja se istražuje.

Studija pokrenuta u ponedjeljak razlikuje se od one iz februara jer joj je cilj ustanoviti hoće li se osobe koje su preboljele covid ponovno zaraziti virusom da bi se produbila saznanja o imunitetu.

Znanstvenici smatraju da je učinkovitije izložiti bivše pacijente koronavirusu nego njime namjerno inficirati osobe koje nisu preboljele covid-19.

Kakva će biti imunosna reakcija?

“Podaci koje ćemo dobiti ovim istraživanjem omogućit će nam razvoj kvalitetnijeg cjepiva i učinkovitijih načina liječenja ove bolesti. Istodobno će nam pomoći da saznamo jesu li ljudi zaštićeni nakon što su preboljeli covid-19 i ako jesu, koliko dugo”, pojasnila je imunologinja Helen McShane, voditeljica istraživanja na Sveučilištu u Oxfordu.

Dodala je da će istraživanje pomoći znanstvenicima da shvate kakva imunosna reakcija štiti od ponovne zaraze virusom.

Reuters ističe da znanstvenici već desetljećima obavljaju slična ispitivanja na ljudima kako bi saznali više o bolestima poput malarije, gripe, tifusa i kolere te da bi razvili poboljšana cjepiva i načine liječenja tih bolesti.

U prvoj fazi će se polovini dobrovoljaca ubrizgati najmanja doza cjepiva koronavirusa, neophodno potrebna da bi se on replicirao. Znanstvenici očekuju da će postupak rezultirati blagim simptomima ili će oni u potpunosti izostati.

64 dobrovoljca

U drugoj fazi, koja će početi na ljeto, standardnom dozom cjepiva inficirat će se ostali dobrovoljci.

U studiji sudjeluje 64 zdravih dobrovoljaca u dobi od 18 do 30 godina, koji su koronavirusom bili zaraženi prije najmanje tri mjeseca, a sada će biti ponovno zaraženi izvornim sojem SARS-CoVa-2.

Potom će u karanteni i pod liječničkim nadzorom provesti najmanje 17 dana. Svi oni koji razviju simptome liječit će se monoklonalnim antitijelima Regenerona.

Izvor: N1Možda će Vas zanimati i:

Back to top button