Svijet

Zodijak, najpoznatiji serijski ubica, otkriven nakon više od 50 godina










Grupa istražitelja i naučnika je na pragu velikog razrješenja misterije kojom su se bavili najveći umovi kriminalistike pedeset godina. Pronađeni su dokazi zbog kojih će se konačno otkloniti sumnje ko je Zodijak ubica, sad već mitski lik i serijski ubica čiji identitet nikad nije otkriven. Međutim, možda svi ti dokazi dolaze prekasno.

Zodijak je serijski ubica koji je djelovao u Americi šesdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka. Nikad nije zvanično otkriveno ko je on. Zvanično pet slučajeva, oko područja San Franciska, se vodi kao njegovo djelo. Neke od žrtava koje su preživjele su ostavile relativno nejasnu skicu ubice i nisu uspjele da daju neko smisleniju izjavu, koja bi pomogla u razrješenju slučaja.

Samu istragu su ometali razni faktori. Navodni ubica se javio policiji i rekao da je on iza sebe ostavio 37 žrtava, što nikad nije potvrđeno. Godinama kasnije, i policija i novinari su dobijali lažne tragove i lažna priznanja od raznih ”obožavalaca” Zodijaka, zbog čega je istraga često tapkala u mjestu, a mit o samom ubici postajao sve veći. Sa druge strane, potvrđeno je da je sam ubica često slao šifrovane poruke, koje preko 50 godina niko nije znao na pravi način da dešifruje.

U filmu Dejvida Finčera, Zodijak, je odlično opisana atmosfera tih godina i izgled istrage, kao i sam antiklimaks situacije jer sem teoretisanja nikad se nije došlo do odgovora ko je ubica. Barem ne do sad.

Istražitelji su pet Zodijakovih žrtva, plus jednu novu-staru iz 1975. godine, povezali sa tipom po imenu Gary F Poste, bivšim američkim vazduhopolovcem i molerom koji je preminuo prije tri godine.

Neki od tragova zbog kojih misle da je sve povezano sa njim su:

– ručni sat pronađen kod šeste žrtve, kupljen u vojnoj bazi za koji se smatra da je njegov

– otisci njegovih cipela koji se podudaraju sa otiscima pronađenim kod tri žrtve

– ožiljci na čelu su slični ožiljcima koje su preživjele žrtve opisale na skicama

– veze između njegovog imena i šifrovanih poruka koje je policiji poslao neko ko tvrdi da je ubica.

Ovo sve još uvijek nisu oficijalni podaci. Ekipa istražitelja je uspjela da zvanično poveže Zodijak ubicu sa tim šestim novim slučajem, nakon kog polako pokušavaju da povežu sve sa prethodnih pet, i za to će ipak trebati još vremena. Ova ekipa sastavljena od naučnika i bivših FBI agenata je specijalizovana za takve, zastarjele slučajeve, tako da su i navikli da je za njihov posao potrebno vrijeme.

Sa druge strane porodica osumnjičenog se javila i oni su ubijeđeni da je sve ovo istina, pogotovo sa tim da nejasna skica njegovog lica apsolutno odgovara njegovim slikama iz mladosti.

Iako se dosta podkastera koji se fokusiraju na true crime priče nadalo da će oni ipak otkriti ko je čuveni ubica, ipak su to uradili profesionalci. Javnost je godinama bila opčinjena ovom pričom, a teoretičari zavjere su uvijek išli ka tome da je ovaj ubica bio neko poznat i moćan, javna ličnost tipa političar ili glumac, koji je platio da se krije. Tako da ovakvo rešenje gdje je ubica običan čovjek iz naroda, za mnoge je danas antiklimaktično. Opet kao na kraju filma Zodijak.

Izvor: Noizz.rs



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button