Lifestyle

Suada Tinjić: Koliko često i zašto treba ići na ginekološke preglede?







Redoviti ginekološki pregledi su važni jer se tako na vrijeme mogu primijetiti i najmanje promjene koje ukazuju na bolest reproduktivnog sistema, a samim tim se mogu brzo i uspješno liječiti i izliječiti.

Koliko često i zašto treba ići na preglede za Radio Kameleon više o tome nam je rekla  Dr. Suada Tinjić:

“Ono što preporučujemo svakoj ženi i koja je stupila u spolne odnose je da najmanje jednom godišnje obavi ginekološki pregled. U taj ginekološki pregled spada pored kliničkog pregleda, ginekološkog PAPA testa kojim preventiramo karcinom grlića maternice i transvaginalni ultrazvuk reproduktivnih organa kao i pregled i ultrazvuk dojke. To je minimum pregleda koje treba obaviti najmanje jedanput godišnje. Ukoliko imaju određene dijagnoze i problemi ti pregledi se obavljaju češće. Svim ovim pregledima se preventira pojava malignih bolesti, infekcija i posljedica tih infekcija na  reproduktivne organe u smislu opšteg i reproduktivnog zdravlja kao i kvaliteta života.”

Pregledi su neškodljivi i ne traju dugo. Osim žena i muškarci su ti koji bi trebali barem jednom godišnje otići na pregled:

“Kod nas je visok procenat muške neplodnosti.  Kako djevojčice i djevojke sa 15-16 godina dođu na preglede kada počnu dobijati menstruaciju, tako i muškarci trebaju ranije početi ići na preglede da bi se uradio spermiograf, da se vidi je li sve uredu, da li ima nekih promjena i da se to na vrijeme sanira i preporuče daljnji tretmani, jer kada muškarac dođe u 30-tu, 35-tu i kada želi dijete onda ima veliki problem ako nešto nije uredu.”



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button