TuzlaU fokusu

Građani Tuzle u strahu: Šta ukoliko se ponovi jači zemljotres?













Danas je Tuzlu u 15:01 sati pogodio snažniji zemljotres koji je trajao nekoliko sekundi. Prema stranici emsc-csem.org jačina zemljotresa je 4.7 po Richterovoj skali, a epicentar 6 km od Mramora.

Na facebook grupi “Dobro jutro gradonačelniče” građanka Tuzle je napisala status u povodu jakog zemljotresa i straha od njegovog ponavljanja.

“Sigurno ste svi ovaj dobro osjetili. Već više od mjesec dana, svako malo zatrese. Baš me zanima, ima li grad ikakav plan u slučaju, ne daj nam Bože, većeg i jačeg zemljotresa. Šta radi CZ ili ko je već nadležan?! Spremaju li se zalihe ičega? Svi tako olako ovo primaju, a narodu problem psi! Bolje se oko ovoga zabavite!” piše građanka u grupi.

Druga građanka je napisala u komentaru savjete u slučaju ponovljenog zemljotresa.

“Ljudi saberimo se. Ne izlazite na stubiste tokom zemljotresa, lift ni slucajno, to prvo pada. Pod stok vrata nosivog zida se sklonite, to pada zadnje i moze vam glavu spasiti. Dalje, zemljotres se ne moze predvidjeti, ali CZ i vatrogasci kao i hitna pomoc itekako trebaju biti u pripravnosti, zemljotresi su sve jaci. U sklonista se ne salite, ostacete zatrpani ispod zgrade citave ako se srusi ne daj Boze, ugusice vas konstrukcija i necete imati sanse da vas spase, razmisljajte logicki i ne panicite. Zadrzite hladnu glavu i tako cemo sacuvati svoje glave. Stubiste je najnestabilniji dio zgrade, nosivi zid je kljucan, eto razmislite sami sta je onda najjace napravljeno. A sto se tice samog uzroka, hitno treba provjeriti da li su ti rudnici uzrok a nadlezni time prioritetno da se pozabave. Da ne bude zabune, nisam flegman, nisam luda, ali smatram da panika ne donosi dobro i time se vodim, a da je grozno jeste, zivim na 17. spratu i na visini je jos gore, treslo je ormar od 50 kila.”



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button