Koordinaciono tijelo Vlade TK najavljuje moguće popuštanje mjera

- in Tuzla

Sagledavanjem svih aspekata epidemiološke situacije Koordinaciono tijelo Vlade Tuzlnskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19 zaključilo je da će u narednom periodu sagledati mogućnosti popuštanja dijela propisanih mjera.

Kao prioritet postavljeno je pokretanje „hladnog programa“ sa akcentom na dijagnostičke usluge na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla.

Zbog značajne i istaknute uloge u borbi protiv pandemije neophodno je dati podršku zdravstvenom sektoru jer je, rečeno je ovom prilikom, stanje morala kod uposlenika u silaznoj putanji.

Premda se popravlja slika kada je u pitanju epidemiološka situacija na području TK na današnjem sastanku je istaknuto da je i dalje prisutno kršenje propisanih mjera.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je u proteklih sedam dana imala pojačane aktivnosti i izvršila 275 inspekcijskih nadzora.

Iako Uprava nadzor provođenja propisanih mjera, rečeno je ovom prilikom, provodi sa ograničenim brojem inspektora kontrolisan je veliki broj ugostiteljskih i drugih objekata te izdato samo 6 prekršajnih naloga.

Prema izvještaju o aktivnostima službenika policije 2684 građana upozoreno je jer ne nosi masku a protiv dvije osobe izdati su prekršajni nalozi za nenošenje maske. Policija je u proteklih sedam dana kontrolisala 311 tržnih centara u kojima je upozorila 115 osoba koje nisu nosile masku. U vremenu trajanja ograničenja kretanja (policijski sat) policijski službenici kontrolisali su 655 osoba a njih 74 je i sankcionisano.

Prema mišljenju predstavnika UKC-a Tuzla izvjesno je smirivanje epidemiološke situacije sa akcentom da se što više smanji boravak više osoba u zatvorenom prostoru.